Capelse bestuurders ontvingen cadeaus

CAPELLE A/D IJSSEL, 18 FEBR. Drie wethouders en vier raadsleden in Capelle aan den IJssel hebben cadeautjes ter waarde van enkele honderden guldens aangenomen van een Capelse projectontwikkelaar. Het raadslid H. Dijk van Capels Belang/ Solidair 93 heeft daar vragen over gesteld aan burgemeester en wethouders.

De bestuurders ontvingen de presentjes vrijdag van projectontwikkelaar Maasstede Woning Ontwikkeling, bij het slaan van een eerste paal voor een appartementencomplex vlakbij het stadhuis. De twee wethouders P. Doodkorte (D66) en J. Tammel (PvdA) kregen ieder een paar schaatsen. Wethouder D. Kroos (VVD) kreeg een geschenkbon voor de aankoop van een aquarel. De vier raadsleden kregen ieder een eetbon ter waarde van honderd gulden. Een van hen is een partijgenoot van Dijk. Deze stuurde de eetbon onmiddellijk terug.

Volgens raadslid Dijk gaat het om totaal achthonderd gulden. In zijn vragen aan het college wijst hij erop dat Capelle een langslepende affaire achter de rug heeft over te nauwe banden tussen de groeigemeente en projectontwikkelaars. Een rapport van Coopers & Lybrand bevat het advies om terughoudend te zijn, juist bij bouwers met wie de gemeente onderhandelt.

Een woordvoerder van het college wijst erop dat de projectontwikkelaar Maasstede niet van plan is geweest om de bestuurders te beïnvloeden. “Wethouder Doodkorte heeft een hekel aan schaatsen, zijn collega Tammel heeft al 35 jaar niet geschaatst en Kroos is juist hersteld van een hartoperatie.”

Dijk beweert in zijn brief aan het college dat de gemeenteraad de richtlijn van Coopers & Lybrand heeft overgenomen, maar de woordvoerder ontkent dit.

Ook de richtlijn van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om alleen cadeautjes van maximaal vijftig gulden te accepteren, vindt geen gehoor bij het college. De woordvoerder: “Het ging om een bedrag lager dan achthonderd gulden. Wij hebben echt niet het gevoel dat we door een paar schaatsen en eetbonnen in een bepaalde richting worden gedreven.” (ANP)