Beurs gaat over een breed front verder omhoog

AMSTERDAM, 18 FEBR. De Amsterdamse effectenbeurs ging ook vanochtend verder omhoog. Over een breed front stuwden de koersen de AEX flink omhoog. De beursbarometer stond laat in de ochtend op een winst van 7,36 punt op 739,35. Na het middaguur vlakte die winst wat af.

AMSTERDAM Op de Amsterdamse effectenbeurs omschreef een handelaar de kooplust van zowel particuliere als institutionele beleggers als “de grote gekte”.

Deze gekte sloeg echter vooral op particulieren, die weer massaal kochten, extra geïnspireerd door de publicatie van over het algemeen fraaie winstcijfers van de bedrijven. Opvallend is volgens handelaren dat instituten (zoals pensioenfondsen) hun kruit droog houden.

Van de omzet komt ongeveer 45 procent van particulieren, Dat was in 1995 nog maar tegen de 30 procent

“Iedereen, ook mensen die weinig afweten van aandelen, koopt, en het kan ze niet schelen wat”, zo viel op de vloer te beluisteren. De markt had weer alles mee. Hogere obligatiekoersen, een vaste dollar en goed liggende buitenlandse beurzen zorgden voor extra glans aan de handel in Amsterdam.

Unilever viel vanochtend duidelijk uit de boot, nadat het fonds de afgelopen tijd erg in trek was geweest na de publicatie van fraaie jaarcijfers en op geruchten over een aandelensplitsing. Unilever verloor 2,60 op 364,60.

ABN Amro steeg 2,80 op 136,40, Akzo Nobel ging twee gulden vooruit op 284,60 en concurrent DSM 1,80 op 284,60.

Heineken schoot 3,80 gulden omhoog naar 330 gulden. Het bierfonds is ondanks pessimistische voorspellingen over de biermarkt aan een imponerende opmars bezig. In een periode van drie weken is de koers van Heineken met meer dan veertig gulden gestegen.

Het optimisme dat Océ ten toon spreidde bij de publicatie van de definitieve jaarcijfers, werd beloond met een koerswinst van 6,20 op 246,50.

Philips werd 1,20 duurder op 80,60. Olies stegen 1,70 op 348 en Randstad 2,80 op 137,80. Vendex, die ook al met mooie cijfers kwam, ging 1,40 vooruit naar 92. Uitgever Wolters Kluwer was op 234,20 maar liefst 6,50 beter.

De koopwoede richtte zich ook op de kleinere fondsen, zoals De Drie Electronics, Vilenzo en Baan. Het vertrek van topman Oliemans bij transporteur Frans Maas veroorzaakte een schrikreactie, temeer omdat volstrekt onduidelijk is wat er aan de hand is. De koers zakte 4,70 weg naar 69,30.

Ook de Amerikaanse dollar is niet te stuiten. Vanochtend noteerde de Amerikaanse munteenheid in Amsterdam 1,9125 tegenover 1,9070 aan het eind van de handel gisteren.

Het pond sterling liet zich ditmaal niet door de dollar meeslepen en moest terrein prijsgeven. Vanochtend noteerde de Britse munteenheid 3,0785 tegenover 3,0860 aan het eind van de handel gisteren.

NEW YORK De beurs van Wall Street in New York was gisteren gesloten wegens Presidents Day.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio kwam er een einde aan een reeks van vijf beursdagen waarop de aandelenkoersen alleen maar stegen. Vandaag zakte de Nikkei-index van de 225 fondsen met 279,90 punten tot 18.740,75. De beleggers besloten om winst te pakken.