Amerikanen kopen inspectiebedrijf Saybolt

ROTTERDAM, 18 FEBR. Saybolt International, het Vlaardingse inspectiebedrijf dat onder meer toeziet op de naleving van het olie-voor-voedsel akkoord met Irak, wordt overgenomen door Core Laboratories NV. Dat heeft Saybolt-manager Peter Boks desgevraagd bevestigd.

Core Laboratories is statutair gevestigd in Amsterdam, maar heeft zijn hoofdkantoor in het Amerikaanse Houston. Het bedrijf is genoteerd aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq.

Het management van Saybolt bezit ruim een derde van de aandelen in het bedrijf. Het verwierf dit pakket als gevolg van een buy-out in 1991.

De overige aandeelhouders zijn ABN Amro, City Bank, en wat kleinere beleggingsmaatschappijen. De overname levert hen gezamenlijk 89 miljoen dollar op, een kleine 150 miljoen gulden.

Saybolt International inspecteert als onafhankelijk bedrijf kwaliteit en kwantiteit van grondstofleveranties. Het werkt over de gehele wereld, vanuit meer dan 130 vestigingen (waaronder zeventig laboratoria), telt zo'n 1700 werknemers en behaalde in 1995 een omzet van ruim 150 miljoen gulden en een netto winst van 4 miljoen.

Waar Saybolt International grondstoffen, hoofdzakelijk olie en gas, inspecteert vanaf de winning, concentreert Core Laboratories zich op inspectie van olie- en gasvoorraden die nog in de bodem zitten. Core Laboratories is met 1200 man personeel en 95 miljoen dollar omzet een fractie kleiner dan Saybolt.

“Door de fusie onstaat een sterkere en financieel krachtigere onderneming met een indrukwekkende technologische achtergrond”, aldus president-directeur F. Pluimers van Saybolt International in een intern memo aan het eigen personeel. “Door de fusie wordt Saybolt een bedrijf waarvan de aandelen op Nasdaq zullen worden verhandeld. Dit geeft het bedrijf een betere marktpositie.”

Saybolt verwierf in Nederland bekendheid dank zij het olie-voor-voedsel akkoord tussen de Verenigde Naties en Irak. Met het akkoord maken de VN een uitzondering op het embargo dat was ingesteld na de Iraakse inval in Koeweit in 1990.

Saybolt International kreeg afgelopen zomer van de VN de opdracht toe te zien op de kwaliteit en kwantiteit van de Iraakse export. Het land mag in een half jaar voor maximaal 2 miljard dollar aan olie uitvoeren. Inspecteurs van Saybolt verblijven sinds december bij de belangrijkste uitvoerpunten van Iraakse olie: de zuidelijke havenstad Mina al Baqr, de olieterminal van de Turkse havenstad Ceyhan, en een meetstation nabij de stad Zakho aan de grens met Turkije.

Saybolt heeft al eerder spectaculaire opdrachten binnengesleept. Zo is het in Rusland betrokken bij het toezicht op olie die het land uitgaat. Dit is onderdeel van het streven van Moskou een einde te maken aan het fenomeen dat veel inkomsten uit de nationale olie-export op privé rekeningen in het buitenland blijven hangen.

Ook moest Saybolt enkele jaren geleden in de zojuist onafhankelijk geworden republieken Armenië en Georgië toezien op de levering van Russische brandstof aan elektriciteitscentrales in beide landen.

“Hele wagons met stookolie verdwenen. Ze raakten zoek en werden later soms leeg of halfleeg teruggevonden”, zo vertelde Jan Heinsbroek, vice-president van Saybolt international, vorig jaar tegenover deze krant.

De betaling van de 89 miljoen dollar die Core Laboratories voor Saybolt overheeft gebeurt in de vorm van aandelen. Core geeft daarvoor 4,3 miljoen nieuwe stukken uit. De fusie en de aandelenuitgifte moeten de komende maanden plaatshebben.