Zapman

Kees Jansma en Jack van Gelder zijn nog steeds niet uit hun fauteuils geweest. Ook afgelopen woensdag bleven ze zitten als ze de gasten een hand gaven.

Dat is geen stijl. En Zapman had hen twee weken geleden nog zo streng toegesproken. Allemaal voor niets geweest. Misschien is hun ontgaan dat de boodschap voor hen bedoeld was. Zapman wou leuk zijn, hij had het steeds over 'de twee dikkertjes'. Ook dat is geen stijl. Hand in eigen boezem, excuses daarvoor. Jansma en Van Gelder zijn eigenlijk helemaal niet dik. Hoogstens een beetje rond. Jansma is zelfs uitgesproken mager. Die zal zich gewoon niet hebben herkend in 'de twee dikkertjes'. Zapman zal hen nu toespreken op een manier die boven alle twijfel verheven is:

KEES JANSMA!

JACK VAN GELDER!

Waar zitten jullie!

Kom eens tevoorschijn!

Sta aanstaande woensdag een paar keer op uit die dikke fauteuils van jullie! Je wordt er niet moe van: het hoeft alleen maar als de gasten een handje komen halen. Daarna mogen jullie weer achterover ploffen. Er zit toch geen lijm op jullie kont? Of zijn de microfoonsnoertjes te kort?

Op de afdeling Public Relations van de NOS liggen stapels etiquetteboeken, ik heb het daar twee weken geleden al over gehad. Jullie weten wel, die boeken waarin staat hoe men zich dient te gedragen. Misschien heeft Adriaan van Dis er indertijd een paar mee naar huis genomen, maar ze kunnen nooit allemaal verdwenen zijn. Van Dis knoopte zelfs zijn jasje dicht als hij voor een gast opstond. Als hij ging zitten, knoopte hij het jasje weer open. En dan was het: 'Wat wilt u drinken? Een glaasje water? Een glaasje wijn dan misschien? Rode of witte?' Dat waren tijden.

Zover hoeven jullie niet te gaan, gewoon opstaan is al heel wat. Vraag mij niet waarom een mens niet mag blijven zitten als hij een ander een hand geeft. Vraag mij niet waarom wij manieren moeten leren.

Toen ik jong was, dacht ik dat alles vanzelf zou gaan zolang ik maar eerlijk was. Het pakte anders uit. Nu weet ik hoe men zich in gezelschap moet gedragen. Niet in de neus peuteren, ook al zit daar een korstje. Niet op de grond spugen, slik het maar door. Niet aan je kont krabben, al jeukt het er nog zo erg. Voor zover ik gezien heb, krabben, peuteren en spugen jullie niet. Dus de basis ligt er al. Nog even de schouders eronder en jullie zijn klaar om de sportieve elite te ontvangen. Wat dachten jullie van gasten als Johan Cruijff en prins Willem-Alexander?

    • Hans Aarsman