Zalm: aftrek hypotheek blijft heilig

ENSCHEDE, 17 FEBR. In de komende kabinetsperiode moet de aftrek van hypotheekrente heilig blijven. Aan de aftrek voor huizenbezitters mag niet worden getornd. De VVD moet daar aan vasthouden in het nieuwe verkiezingsprogramma.

VVD-minister Zalm van Financiën zegt dat in een vraaggesprek met het blad UT-Mediar van de Universiteit Twente, dat deze week verschijnt In politiek Den Haag is aanpak van het fenomeen hypotheekrente stilletjes aan niet langer meer taboe.

De Tweede-Kamerleden Van der Ploeg (PvdA), Hillen (CDA) en Giskes (D66) hebben wel eens geopperd deze aftrekpost te schrappen in ruil voor belastingverlaging. Ze werden toen overigens onmiddellijk teruggefloten door hun fractie. Zalm is stellig: “Wat mij betreft laten we de hypotheekrente nu en in de volgende kabinetperiode onaangetast”.

Zalm laat tevens weten in te zijn voor een nieuwe periode als minister van Financiën. “Het is een mooi departement, ik ben hier geboren”, zegt de bewindman die in 1975 zijn carrière begon bij de afdeling Begrotingsvoorbereiding op het departement.