Zaïrese rebel stelt aanval op Hutu-kamp uit

KALEMIE, 17 FEBR. De Zaïrese rebellenleider Laurent Kabila zal voorlopig afzien van de voorgenomen aanval op een vluchtelingenkamp in Oost-Zaire. Daar zouden zich Rwandese Hutu-extremisten ophouden die worden bewapend door de regering in Kinshasa.

Kabila reageerde gisteren op pleidooien van de Verenigde Naties om het dorp Tingi Tingi, waar naar schatting 150.000 Hutu-vluchtelingen uit Rwanda bivakkeren, ongemoeid te laten. De speciale VN-gezant voor Midden-Afrika, de Algerijn Mohammed Sahnoun, heeft dit weekeinde tegenover de Zaïrese regering zijn zorg uitgesproken over het lot van de Rwandese vluchtelingen in Oost-Zaïre.

Vorige week nog dreigde de rebellenleider tot tweemaal toe om Tingi Tingi aan te vallen als de naar zijn zeggen door de Zaïrese regering bewapende extremisten niet binnen enkele dagen hun biezen zouden pakken. Gisteren zei hij dat hij de vluchtelingenorganisatie van de VN in de gelegenheid wil stellen om “de gewapende moordenaars te scheiden van de bona fide vluchtelingen”. Hij stelde geen tijdslimiet, maar zei contact te zullen houden met VN-functionarissen.

Een hoge ambtenaar van het Zaïrese ministerie van Defensie ontkende zondag dat zijn regering de Hutu-extremisten in Oost-Zaïre, die medeverantwoordelijk zijn voor het bloedbad dat in 1994 werd aangericht onder de Tutsi-tuigladingen wapens heeft voorzien. Volgens deze zegsman maakt Kabila's dreigement om Tingi Tingi onder vuur te nemen duidelijk dat hij aan de leiband loopt van de huidige regering in Rwanda, die wordt gedomineerd door Tutsi's. De leiders in Kigali ontkennen dit op hun beurt.

Een VN-delegatie had dit weekeinde een ontmoeting met Kabila in Kalemie, een havenplaatsje aan het Tanganyikameer. “Ik heb hen uitgelegd dat zij moordenaars voeden”, aldus de opstandelingenleider. De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, bevestigde vrijdag dat soldaten van het voormalige Rwandese regeringsleger en leden van Hutu-milities wapens en munitie ontvangen via de lucht en worden ingezet tegen het rebellenleger dat aanstuurt op de val van president Mobutu van Zaïre. (Reuter, AP)