Vertrekkende Erik Vos geëerd met prijs

DEN HAAG, 17 FEBR. Er komt een Erik Vos-prijs voor startende toneelmakers en nieuwe theaterinitiatieven. Dit heeft staatssecretaris Nuis (cultuur) zondag bekend gemaakt tijdens het afscheid van regisseur Erik Vos als artistiek leider van toneelgroep De Appel in Den Haag.

Niet bekend

Erik Vos, die De Appel in 1972 mede-oprichtte, kreeg uit handen van Nuis ook de Bronner Medaille, een hoge onderscheiding die het ministerie van OCW slechts zelden toekent. Nuis noemde Vos “de nestor van het reportoiretoneel” en een “gerijpt en alom gerespecteerd kunstenaar.” Hij zei verder dat Vos het publiek met een “tovenaarsachtige theatraliteit de mythische wereld binnenvoerde van de oude Grieken of de belevingswereld van Hamlet en King Lear, niet alleen om het publiek kennis te laten maken met andermans zieleroerselen, maar uiteindelijk om het publiek te dwingen in de kelders van de eigen ziel af te dalen. Nooit een onverdeeld genoegen, maar wel waar het echte theater over gaat.”

Burgemeester Deetman overhandigde Vos de gouden erepenning van de gemeente Den Haag. Vos mag zich nu ereburger van Den Haag noemen. Het is de hoogste onderscheiding die de gemeente Den Haag kent. Met de toekenning ervan bedankte de gemeente Vos “voor de uitstekende wijze waarop hij als toneelleider in de loop der jaren een aansprekende, soms onconventionele, manier van werken en ensceneren wist te ontwikkelen en zo een zeer belangrijke culturele bijdrage heeft geleverd aan de Haagse burgerij.”

Vos was 'beduusd en geroerd' door alle aandacht. In zijn afscheidstoespraak bedankte hij de lange rij mensen die “mét hem het gezelschap mogelijk hebben gemaakt.” Hij noemde de afgelopen 25 jaar een 'avontuur' dat hij met 'nieuwsgierigheid en strijdlust' is aangegaan. Tot slot bedankte hij “de verbeelding: het enige gebied waar de mens werkelijk vrij is.”