Unilever sleept Damrak naar nieuw record

AMSTERDAM, 17 FEBR. Het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever was vanmorgen de grote uitschieter op de Amsterdamse effectenbeurs. Het sterke koersstijging van het aandeel Unilever droeg stevig bij aan het nieuwe record van het beursgemiddelde in Amsterdam.

AMSTERDAM De koers van Unilever schoot vanmorgen van 351 naar 367,50 gulden en noteerde rondom het middaguur 366,40 gulden. De rally van vanmorgen was een voortzetting van de sterke koersstijging, die vorige week al is ingezet en die fraai werd afgerond in de Verenigde Staten, waar het aandeel vrijdag omgerekend al op 359 gulden sloot. Unilever presenteerde vorige week een winststijging met 13 procent, maar maakte meer indruk door de aangekondigde verkoop van de chemie-divisie. Niet alleen brengt de verkoop naar schatting 10 miljard in het laatje, ook hebben beleggers de indruk gekregen dat Unilever zijn activiteiten aan het herstructureren is.

Unilever weegt voor 10 procent mee in de AEX, de graadmeter van de Amsterdam Exchanges waaronder de beurs ressorteert. Mede door Unilever kwam de AEX voor de zesde achtereenvolgende handelsdag tot een nieuw record. De index brak vrijwel onmiddellijk door de grens van 720 punten en naderde de 730 punten tot op minder dan een half punt. Rondom het middaguur stond de AEX 9,87 punten hoger op 729,36 punten. Een belangrijke rol was ook weggelegd voor de dollar. die voor het eerst sinds lange tijd door de grens van 1,90 gulden brak. Veel Nederlandse ondernemingen ontvangen hun inkomsten in dollars en profiteren dus van een sterke dollar.

De omzetten waren vanmorgen niet hoog. Beleggers hielden zich kalm, mede omdat de beurs in New York vandaag niet open is in verband met president's day. Wall Street geldt als een belangrijk richtsnoer voor het Damrak.

De index kreeg ook steun van Koninklijke Olie, die 3,10 gulden steeg tot 344,40 gulden. Koninklijke - eveneens goed voor 10 procent van de AEX - meldde vorige week een recordwinst en een splitsing van de aandelen, die doorgaans een koersopdrijvend effect heeft. Nu Koninklijke in vieren wordt gesplitst lijkt Unilever als duur aandeel over te blijven, reden waarom beleggers ook bij Unilever speculeren op een splitsing.

De financiële instellingen, die profiteren van de huidige beurshausse, droegen ook bij tot de koersstijgingen. ABN Amro steeg 4,90 gulden tot 135 gulden en was daarmee de sterkste stijger onder de financiële instellingen. Beleggers kochten ook aandelen in Vendex, dat morgen komt met naar verwachting behoorlijke cijfers.

De beleggers toonden zich wel teleurgesteld over de cijfers van Océ, die vanmorgen bekend werden. Het aandeel daalde met een gulden tot 240 gulden, ondanks een gunstige winstverwachting voor het boekjaar 1996/1997.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was voor de vijfde achtereenvolgende dag hoger, zij het dat de stijging van maandag zeer klein was. De Nikkei-index van 225 fondsen ging omhoog met 28,65 punten tot 18.750,65.