'Turkse vrouwen zijn tegen de shari'a'

ANKARA, 17 FEBR. Duizenden vrouwen hebben zaterdag in de straten van de Turkse hoofdstad Ankara gedemonstreerd tegen recente inspanningen van de moslim-fundamentalistische premier Necmettin Erbakan om de islam een grotere rol in het Turkse openbare leven te geven. “Wij zijn vrouwen, wij zijn sterk, wij zijn tegen de shari'a (islamitische wet)”, riepen de vrouwen, en: “Sla de handen ineen voor democratie”. Velen droegen portretten mee van Kemal Atatürk, de stichter van de moderne, seculiere Turkse republiek.

De bijeenkomst kwam een dag nadat een imam in de moskee waar premier Erbakan pleegt te bidden burgers die tegen de shari'a zijn had uitgedaagd. “De shari'a is in de moskeeën, kom haar wegvagen als u durft!” “Ze proberen ons land in het duister te storten”, zei een van de organisatoren tot de verzamelde vrouwen. “U bent hier gekomen om u hiertegen te weer te stellen.”

Erbakans Welvaartspartij, die zich de eerste maanden van de coalitie met vice-premier Tansu Çillers Partij van het Juiste Pad op de vlakte heeft gehouden, heeft recentelijk opgeroepen tot de bouw van moskeeën in het centrum van Ankara en Istanbul. De partij voelde zich vorige week echter gedwongen een initiatief in de ijskast te zetten om het verbod op het dragen van de islamitische hoofdbedekking voor overheidsfunctionarissen op te heffen. Erbakan krijgt hard tegenspel van het leger, de traditionele hoeder van het seculiere karakter van de Turkse republiek, dat bij voorbeeld tanks een deelgemeente van Ankara instuurde waar de fundamentalistische burgemeester een anti-Israel bijeenkomst had geleid die eindigde met oproepen tot invoering van de shari'a.

De rol in de coalitie van Çiller, die zich eerder juist als laatste dam tegen het oprukkend fundamentalisme opwierp, heeft ook veel woede bij vrouwen gewekt. “De vrouwen zijn hier, waar is Tansu Çiller?”, schreeuwden demonstranten. Tevens eisten zij opheldering over gemelde banden tussen Çiller en haar partij en de rechtse mafia. (Reuter, AP)