Strijd laait op in Indiase staat Tripura

NEW DELHI, 17 FEBR. Bij acties van separatistische strijders in de kleine deelstaat Tripura in het noordoosten van India zijn gisteren ten minste 32 mensen om het leven gekomen. De autoriteiten hebben inmiddels de hulp van het leger ingeroepen en in enkele districten langs de grens met Bangladesh voor onbepaalde tijd een uitgaansverbod afgekondigd.

De politie neemt aan dat de acties het werk zijn van de zogeheten Tijgermacht van Heel Tripura, die een eigen staatje wil voor de inheemse bevolking van Tripura. Zondagmorgen vielen strijders van de Tijgermacht een dorp in het district Khowai binnen. Ze staken de woningen van migranten uit Bangladesh in brand en openden het vuur op hen. Zeker 27 Bengalen en drie strijders verloren het leven, terwijl twee andere Tripura Tijgers later op de dag werden doodgeschoten door het Indiase leger.

Het totale dodental van de onrust in Tripura van de afgelopen week is hierdoor opgelopen tot 56. Vorige week maandag overvielen de Tijgers eveneens een dorp, waarbij ze 17 mensen doodden, die oorspronkelijk uit Bangladesh afkomstig waren. Vorig jaar kwamen 236 mensen om het leven door het conflict in de deelstaat, die zo'n drie miljoen inwoners telt.

Het conflict in Tripura tussen de inheemse bewoners en de rest van de bevolking suddert al jaren. De inheemsen zien met stijgende verontrusting hoe meer en meer mensen van buitenaf, in het bijzonder uit Bangladesh, zich in hun deelstaat vestigen. Inmiddels maken de inheemsen nog maar 24 procent van de bevolking uit.

Halfslachtige pogingen van de communistische regering van de deelstaat om de gewapende opstand onder controle te krijgen hebben tot dusverre geen succes gehad. Daardoor hadden de militante Tijgermacht en andere separatistische organisaties vrij spel.