STAMPPOT WITLOF

De Noord-Franse keuken kent ook stampotten met spekjes. Alleen roeren de Fransen een heerlijk rinse vinaigrette door de stamppot en dat is niet te versmaden.

voor 2 personen:

750 gram Eigenheimers, geschild

450 gram witlof, schoongemaakt

voor de vinaigrette:

3 eetlepels wijnazijn

1,5 theelepel Dijonmosterd

zout & versgemalen zwarte peper

6 eetlepels olijfolie

en verder:

1 eetlepel boter

150 gram ontbijtspek, in blokjes

65 gram schoongemaakte ui, fijngehakt

3 eetlepels fijngesneden peterselie

Kook de aardappelen in weinig water met zout gaar. Snijd de struikjes witlof overlangs in kwarten en ze vervolgens overdwars in brede reepjes. Maak de vinaigrette: roer azijn, mosterd, zout en peper naar wens door elkaar en voeg lepelsgewijs de olie toe tot een rinse vinaigrette is verkregen. Giet de aardappels af en stamp ze in de pan fijn onder toevoeging van circa 1 dl kokend water tot een tamelijk droge puree is verkregen. Roer er de vinaigrette doorheen en vervolgens de grofgesneden rauwe witlof. Breng de stamppot op smaak met de fijngesneden ui en peterselie. Smoor, tijdens het koken van de aardappels, de spekblokjes in de boter in een bakpan op laag vuur gedurende 10-12 minuten. Verdeel de stamppot over voorverwarmde borden, maak er een kuiltje in en deponeer daarin het spek met iets van het uitgebakken spekvet. Vegetariërs kunnen het spek vervangen door een gepocheerd ei - een combinatie die vleeseters absoluut in de gaten moeten houden.

    • Florine Boucher