Spanningen in Israel over bouw wijk Jeruzalem

TEL AVIV, 17 FEBR. De mogelijkheid van uitstel of afstel van de bouw van een grote joodse wijk, Har Homa, in Jeruzalem, heeft tot grote spanningen geleid in de coalitie van premier Benjamin Netanyahu.

Zeventien parlementariërs uit de regeringspartijen dreigen de regering ten val te brengen indien premier Netanyahu inderdaad vorige week in Washington heeft beloofd van de bouw van deze wijk af te zien, zoals de krant Ha'arets vandaag meldt. Op de terugreis uit New York heeft Netanyahu gezegd dat hij tijdens zijn onderhoud met president Clinton niet in details is gegaan over de bouw in Jeruzalem.

De oppositie tegen Netanyahu wordt geleid door de onlangs afgetreden minister van wetenschappen, Benni Begin. Deze beschuldigt Netanyahu ervan “Jeruzalem te verdelen” en is van plan onder dit motto deze week in de Knesset in het offensief te gaan tegen de Likud-premier. Een van de sterkste slagzinnen uit de verkiezingscampagne van Netanyahu vorig jaar tegen de socialistische premier Shimon Peres was dat “Peres Jeruzalem zal verdelen”. Gisteren kreeg Begin de steun van Ehud Olmert, de burgemeester van Jeruzalem, voor wie de bouw van Har Homa een halszaak is.

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft verscheidene malen gewaarschuwd dat het bouwen van Har Homa een schending is van het autonomie-akkoord van Oslo en het Israelisch-Palestijnse vredesproces in groot gevaar brengt. Het hoofd van de Jeruzalemse politie rekent op grote Palestijnse onlusten in Jeruzalem wanneer Israel een begin maakt met de bouw van de wijk Har Homa.

In de kibbuts Ma'aleh Hahamisha zijn gisteren de Israelisch-Palestijnse besprekingen begonnen over de verdere uitbreiding van het Palestijnse zelfbestuur op de Westelijke Jordaanoever volgens de in het akkoord over Hebron uitgezette richtlijnen. De partijen besloten negen commissies in het leven te roepen die zich de komende weken zullen bezig houden met het oplossen van uitstaande problemen.

Deze commissies zullen zich onder andere buigen over de aanleg van de haven van Gaza, de opening van het Palestijnse vliegveld in de Gazastrook, vrij verkeer tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en grenscontrole. Ook is er een commissie gevormd die zich zal bezig houden met het aanhalen van de contacten tussen Israeliërs en Palestijnen, de zogeheten 'people to people' benadering.