Spanje bevordert cultuur

ROTTERDAM, 17 FEBR. Dinsdag wordt in aanwezigheid van de Spaanse premier Don José Maria Aznar, in Utrecht het Instituto Cervantes geopend, een instelling ter bevordering van de Spaanse taal en cultuur.

Het instituut aan het Utrechtse Domplein is de 31e vestiging van deze in 1991 in Madrid opgerichte organisatie. Germán Gullón, hoogleraar Spaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, is benoemd tot directeur.

Naast cursussen gericht op taalverwerving, zal het instituut ook regelmatig culturele evenementen organiseren. Dinsdag wordt een tentoonstelling geopend met foto's over het dagelijkse leven in Latijns-Amerika en Spanje. Twaalf fotografen zullen daar hun werk exposeren, waaronder de ook in Europa bekende Argentijnse fotograaf Marco Zimmermann en de in Spanje voor haar oeuvre bekroonde Christina Rodero. Dit voorjaar volgt een lezingencyclus over jonge Spaanse schrijvers, waarin onder anderen José Angel Mañas centraal staat. Zijn debuutroman Historias del Kronen, die ook een Nederlandse vertaling kreeg, werd onlangs in Spanje verfilmd.

Het Instituto Cervantes wordt gefinancierd door de Spaanse overheid. Daarnaast verwacht het uit taalcursussen voldoende inkomsten te genereren voor de organisatie van andere actviteiten.