Schiphol verrast door 173 Tamils met asielaanvraag

AMSTERDAM, 17 FEBR. De Koninklijke Marechaussee op Schiphol is gisteren 'verrast' door de plotselinge asielaanvraag van honderddrieënzeventig vluchtelingen uit Sri Lanka. De Tamils landden met een vliegtuig van de maatschappij Turkmenistan Airways op de Amsterdamse luchthaven en vroegen direct asiel aan.

Turkmenistan Airways heeft de de luchthaven in het verleden slechts enkele keren aangedaan, verklaarde een woordvoerder van Schiphol vanochtend. “In de jaren 1994, 1995 en 1996 landde Turkmenistan Airways hier één keer per jaar.” In alle drie gevallen ging het om vrachtvluchten. De woordvoerder van Schiphol zegt te verwachten dat het vliegtuig vanmiddag zal terugvliegen naar Sri Lanka.

De Koninklijke Marechaussee heeft de honderddrieënzeventig Tamils inmiddels overgedragen aan de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van Justitie, die zich over de asielaanvragen zal buigen. In afwachting van de beslissing verblijven de Tamils onder meer in het aanmeldcentrum op Schiphol. Hier zal de IND binnen 24 uur moeten beslissen of de Tamils kans maken op toelating in Nederland of niet. Maken ze geen kans, dan moeten ze het land verlaten.

Justitie onderzoekt ook de achtergronden van de aankomst van een dergelijke groep ineens en de route die de vluchtelingen hebben afgelegd. Het vliegtuig had geen andere passagiers aan boord.