Rellen tussen punkers en neo-nazi's

BONN, 17 FEBR. Vijfhonderd linkse Punks en Autonomen hebben zondag in Berlijn een metro bestormd met dertig neo-nazi's. Ook in andere Oostduitse steden kwam het tot rellen tussen linkse en rechtse jongeren.

De gewelddadigheden zijn het gevolg van toenemende woede bij punkers over de moord, een week geleden, op de 17-jarige Frank Böttcher in Maagdenburg. De jonge punker werd met messteken en fatale schoppen tegen het hoofd om het leven gebracht. De politie zoekt nog naar de dader in linkse en rechtse kringen. Ook houdt ze nog rekening met een roofoverval. Maar linkse jongeren die in Maagdenburg dagelijks een kleine straatoorlog voeren met rechtse neo-nazi's, menen dat Böttcher vermoord is door skinheads die de punker eerder al hadden bedreigd.

Zaterdag vielen vijfhonderd linkse jongeren (antifas ofwel anti-fascisten) op een metrostation bij de Berlijnse wijk Hellersdorf een groep van dertig neo-nazi's aan, die op weg waren naar een bijeenkomst van de Jonge Nationale Democraten, de jeugdorganisatie van de rechtsradicale partij NPD (Nationaal-Democratische Partij Duitsland). De rechtse jongeren wilden bij een gedenkplaats in Berlijn voor gevallen Sovjet-soldaten een bijeenkomst houden onder het motto Arbeit zuerst für Deutsche.

De woordvoerder van de Berlijnse politie, Hans Dräger, noemde de linkse jongeren vanmorgen desgevraagd “behoorlijk agressief”. De politie was met zeshonderd man paraat en kon derhalve de gewelddadigheden redelijk snel in de kiem smoren. “We houden altijd rekening met ongeregeldheden als de neo-nazi's vergaderen en waren alert”, aldus Dräger. De haat van rechts is bij links sinds de moord op Frank Böttcher bijzonder groot, stelt hij vast.

Er werden 26 jongeren gearresteerd, die inmiddels weer op vrije voeten zijn. Vier mensen raakten gewond. Ook in Maagdenburg zelf kwam het dit weekeind tot ongeregeldheden waarbij twee jongeren uit de rechtse scene werden gearresteerd. De problemen begonnen toen een groepje van veertig linkse jongeren, die bij de tramhalte waar Frank Böttcher is vermoord hadden gewaakt, naar een café trokken waar rechtse skinheads zich ophouden. Het kwam tot gewelddadigheden, waarbij minstens twee personen gewond raakten. Volgens een woordvoerder van de politie was zondag de situatie “weer rustig, maar de toestand blijft gespannen”. Deze week wordt Böttcher begraven en worden opnieuw ongeregeldheden verwacht.

In Dessau overvielen linkse jongeren een bus met aanhangers uit de rechtse scene die op weg waren naar een bijeenkomst. De bus werd omsingeld en met verf beklad. In Niederseifersdorf, in het oosten van Saksen, bestormden 250 skinheads zondag een restaurant, brachten de Hitlergroet uit en sloopten het meubilair.

In het dorpje Dolgenbrodt ten zuiden van Berlijn zijn inmiddels enkele inwoners gearresteerd. Zij worden ervan verdacht een skinhead opdracht te hebben gegeven een gebouw, waarin tachtig asielzoekers gehuisvest zouden worden, in brand te steken.

Het gebouw, een voormalig vakantieverblijf voor kinderen, ging in 1992 in vlammen op. Intussen beschikt de politie over aanwijzingen dat verschillende dorpsbewoners een rechtsradicale jongen hiertoe opdracht zouden hebben gegeven.

De 20-jarige jongen is vorig jaar veroordeeld tot twee jaar celstraf. Dorpsbewoners zouden hem 2.000 mark honorarium en 10.000 mark 'zwijggeld' hebben gegeven. Een bloemenhandelaar uit het dorp, een elektricien en een 23-jarige neo-nazi zijn gearresteerd.