Recordtijd Veldkamp niet erkend als record

NAGANO, 17 FEBR. Bart Veldkamp won vrijdag goud op de vijf kilometer, gisteren voegde hij daar een indrukwekkende zege op de tien kilometer aan toe, met een persoonlijk record.

Zijn oude tijd van 13.46,34 stond al in de boeken als Nederlands record en de op één na snelste tijd ooit gereden, achter de 13.30,55 van Johan Olav Koss op de Olympische Spelen van 1994. Gisteren klapschaatste Veldkamp naar 13.41,66. Maar omdat hij voor België rijdt, wordt zijn tijd niet als nieuw Nederlands record geregistreerd. En omdat hij (nog) geen Belg is, geldt Veldkamps toptijd ook niet als een Belgisch record.

“Op de Olympische Spelen zal het record van Koss zeker sneuvelen”, verwacht de 29-jarige Veldkamp. “Als je hier volgend jaar goud wilt halen, moet je een wereldrecord rijden. Dat wil niet zeggen dat een wereldrecord goed is voor de eerste plaats. Als jij een wereldrecord rijdt en na jou komen er nog vier die dat doen, sta je op de vijfde plaats.” Veldkamp acht zichzelf in staat om het record van Koss te verbeteren. “Ik voel dat ik nog beter kan.”

Nog steeds gaat Veldkamp ervan uit dat hij op de Spelen voor België uitkomt. Zijn aanvraag tot naturalisatie is in behandeling, uitsluitsel verwacht hij in juli. Voorzitter Wim Schenk van de Nederlandse schaatsbond KNSB zou Veldkamp over een jaar in Nagano graag voor Nederland zien uitkomen, maar de reglementen van de Internationale Schaats Unie (ISU) belemmeren dat wellicht. Veldkamp heeft daarover met KNSB-bestuurslid Ard Schenk verschillende keren van gedachten gewisseld.

“De KNSB doet moeilijk, daar zijn ze goed in”, aldus Veldkamp. “Ik heb geen trek om één meter voor de KNSB te rijden.” Pas als hij geen Belg kan worden, probeert Veldkamp voor Nederland uit te komen.