President Albanië geeft 'fouten' toe

TIRANA, 17 FEBR. De Albanese president, Sali Berisha, heeft toegegeven fouten te hebben gemaakt in het schandaal rond de dubieuze investeringsschema's. Hij trok daaruit evenwel niet de conclusie dat de Albanese staat de burgers die hun geld in de piramidefondsen hebben gestort en het nu zijn kwijtgeraakt, zal compenseren.

Berisha sprak zaterdag een bijeenkomst van aanhangers in Tirana toe. Hij zei dat de staat niet in staat is de gedupeerden - die in totaal een bedrag van twee miljard dollar in de investeringsfondsen hebben belegd - schadeloos te stellen: “We nemen die schuld niet op onze schouders. Geen enkele democratische regering zou dat doen. Het zou bedrog betekenen, het bijdrukken van geld. Het zou tot hyperinflatie leiden”, aldus Berisha.

Berisha erkende dat veel Albanezen dakloos zijn nadat ze hun bezittingen en hun huis hadden verkocht om de opbrengst in de investeringsfondsen met hun supperrentes van tot zestig procent per maand te beleggen. De regering, zei hij, is 'naief' geweest, ze was niet gewend aan democratie en kapitalisme. Daarom ook had ze te traag gereageerd op waarschuwingen dat het met de piramidefondsen mis zou gaan. Berisha gaf toe dat in oktober al het Internationale Monetaire Fonds de regering waarschuwde dat de investeringsfondsen onder controle moesten worden gebracht. Maar, zo zei Berisha, als de regering toen tegen de dubieuze fondsen had gewaarschuwd, hadden de fonsen direct hun rentetarieven verhoogd en hadden Albanese spaarders toch niet naar de regering geluisterd. “Wie zou het publiek hebben geloofd, onze waarschuwingen of hun hogere rente?” zo vroeg de president zich onder gejuich van zijn aanhang af.

Berisha waarschuwde leiders van zijn Democratische Partij die zich publiekelijk hebben ingelaten met de leiders van investeringsfondsen. Deze leiders moeten hun verontschuldigingen aanbieden, zo zei hij. Berisha verweet - zonder haar met name te noemen - de oppositionele socialistische partij dat ze een slaatje uit de crisis wil slaan: “Nu honderdduizenden Albanezen lijden onder het verlies van de investeringsfondsen probeert een minderheid dit ernstige maar niet onherstelbare verlies tot een nationale tragedie te verklaren.”

In drie steden - Vlorë, Fier en Sarandë - is dit weekeinde door gedupeerde spaarders gedemonstreerd. De politie liet zich tijdens de betogingen niet zien. (Reuter, AP)