Politieman Bilbao gedood door een autobom

BILBAO, 17 FEBR. Een 35-jarige politieman is vanochtend in Bilbao gedood door een autobom. De Spaanse autoriteiten schrijven de aanslag toe aan de terroristisch-separatistische Baskische organisatie ETA.

Vorige week maandag kwamen er drie mensen om bij ETA-aanslagen. De afgelopen maanden was enig optimisme ontstaan over mogelijke vredesbesprekingen tussen de Spaanse overheid en de ETA. Dit optimsme werd gevoed door het relatieve lage aantal ETA-aanslagen in 1996. Volgens de Spaanse minister van binnenlandse zaken Oreja is het na de jongste aanslagen evenwel “heel moeilijk om het woord onderhandelingen zelfs maar te noemen”. Herri Batasuna (HB), de politieke arm van de ETA, wijt de spanning ook aan het besluit van het Spaanse hooggerechtshof om 25 HB-leden te ondervragen over hun banden met het geweld. Vijf van hen zijn gearresteerd omdat ze weigeren voor het hof te verschijnen, twee leden zijn gevlucht, terwijl een ander lid opgehangen in zijn huis is aangetroffen. Dit weekeind kwam het in Bilbao tot botsingen tussen de politie en Basken die protesteerden tegen de dood van een ETA-activist die volgens de autoriteiten zelfmoord pleegde. (Reuter)