Pauze van drie weken in protestacties Servië

BELGRADO, 17 FEBR. De Servische oppositie heeft in haar marathonprotest tegen het bewind van president Slobodan Miloševic een pauze van drie weken ingelast. In die tijd moet het bewind stappen ondernemen in de richting van een grotere persvrijheid. Blijven die stappen achterwege, dan zal de oppositie de protestdemonstraties hervatten.

Zoran Djindjic, leider van de Democratische Partij en een van de drie leiders van de oppositiecoalitie Zajedno, zei gisteren, op de 88ste dag van het marathonprotest, tegen tienduizend aanhangers in het centrum van Belgrado: “Laten we hun een kans geven om de media te bevrijden. Als ze dat op 9 maart niet hebben gedaan kunnen we niets anders doen dat de straat weer opgaan.”

Djindjic zei dat de oppositie in 88 dagen van dagelijkse demonstraties één van haar drie doelen heeft bereikt: “Die drie doelen waren de teruggave van onze verkiezingsoverwinning [bij de gemeenteraadsverkiezingen van 17 november], de deblokkade van de media en eerlijke omstandigheden voor de volgende verkiezingen [voor het Servische parlement, later dit jaar]. We hebben het eerste doel bereikt, maar niet de twee andere.”

De studenten van Belgrado, die sinds 88 dagen hun eigen dagelijkse demonstratie houden, doen aan de 'demonstratiepauze' niet mee. Zij willen hun dagelijkse betogingen voortzetten tot hun eigen resterende eisen - het ontslag van de rector van de universiteit van Belgrado en de bestraffing van diegenen die verantwoordelijk zijn voor het politie-geweld tegen demonstranten - zijn ingewilligd. Gisteren betoogden vijfduizend studenten in het centrum van Belgrado. Ze trokken langs het televisiegebouw om er te protesteren tegen de censuur.

De Servische regering heeft buitenlandse journalisten gewaarschuwd dat ze verantwoordelijk zullen worden gesteld voor wat ze schrijven. De pas onlangs benoemde minister van informatie, Radmila Milentijevic, zei dat de buitenlandse media bevooroordeeld zijn jegens het bewind van Miloševic.

“We moeten buitenlandse correspondenten ter verantwoording roepen. Dat betekent dat we moeten reageren als ze iets schrijven dat feitelijk onjuist is”, zo zei ze. In haar laatste actie tegen buitenlandse media, in 1994, weigerde de Servische regering de accreditatie van twintig buitenlandse journalisten te verlengen wegens hun kritische berichtgeving. (Reuter, AP)