Palestijnse topman vast na folteringen

NABLUS, 17 FEBR. De Palestijnse politie heeft het hoofd van de Palestijnse militaire inlichtingendienst in Nablus en twee van zijn ondervragers gearresteerd in verband met de dood van een Palestijnse zakenman, Yousef al-Baba, in gevangenschap.

Al eerder was van Palestijnse zijde erkend dat Baba is doodgemarteld. De Palestijnse leider Yasser Arafat bekrachtigde gisteren het arrestatiebevel tegen het hoofd van de inlichtingendienst, kapitein Hani Ayad.

Ook de adjunct-gouverneur van Nablus en een hoge functionaris van het bureau van de gouverneur zijn volgens de Palestijnse krant Al-Quds op last van de Palestijnse leider Yasser Arafat opgepakt. Twee verpleegsters zijn in hechtenis in verband met de verdwijning van Baba's medisch dossier na de lijkschouwing.

Baba, die volgens zijn familie had geweigerd land aan de Palestijnse politie te verkopen maar volgens anderen was betrokken bij de verkoop van Palestijns land aan Israeliërs, werd in januari opgepakt. Hij stierf een maand later. De lijkschouwing wees uit dat hij was doodgemarteld. Op zijn lijk werden brandwonden van sigaretten en sporen van touwen gevonden.

De Palestijnse minister van justitie, Freih Abu Middein, klaagde vorige week nog dat de veiligheidsdiensten zijn onderzoek naar de dood van Baba hinderden. Hij deed een beroep op Arafat de veiligheidsdiensten - er zijn er tien in totaal - te beteugelen, “omdat deze zich aan veel overtredingen schuldig maken”. Hij noemde de zaak-Baba “een beslissend punt in de toekomst van de persoonlijke en menselijke vrijheden in onze natie”. Sinds het Palestijnse autonome gezag in 1994 van start ging zijn nu in totaal elf Palestijnen in gevangenschap omgekomen. (AP, AFP)