'Negentig doden bij actie gijzeling Peru'

LIMA, 17 FEBR. Een militaire actie om de 72 gijzelaars uit de woning van de Japanse ambassadeur in de Peruaanse hoofdstad Lima te bevrijden, kan negentig doden tot gevolg hebben. Dit blijkt uit een militair reddingsplan dat gisteren is gepubliceerd in een Peruaanse krant.

Volgens dit scenario, uitgelekt naar Diaro La Republica en gedateerd op 5 februari, kan de residentie binnen zeven minuten door commando's worden overmeesterd. Peruaanse commando-eenheden zouden 's nachts gesteund door spaanstalige leden van de Amerikaanse 'Special Forces' worden gedropt door helikopters, explosieven plaatsen op zes punten rond de ambassade en de Túpac Amaru-guerrillastrijders binnen zeven minuten overmeesteren. Een woordvoerder van Amerikaanse leger in Panama ontkent elke betrokkenheid bij een reddingsplan. De gijzeling van de Japanse ambassade in Lima gaat vandaag zijn 63ste dag in. (AP, Reuter)