Maleisiërs komen hier om Fokker te bekijken

ROTTERDAM, 17 FEBR. Een delegatie van de Maleisische staatsonderneming Khazanah Nasional Berhad komt vandaag in Nederland aan om de boeken van failliete vliegtuigbouwer Fokker te onderzoeken.

De Maleisiërs zijn geïnteresseerd in een herstart van de vorig jaar failliet verklaarde vliegtuigbouwer. Dat is uit betrouwbare bron binnen Fokker vernomen. De curatoren van Fokker weigeren elk commentaar, evenals industrieel entrepreneur Joep van den Nieuwenhuyzen die naar verluidt de Maleisiërs heeft aangezet naar Fokker te kijken.

De Maleisische delegatie komt mee naar Nederland met een Nederlandse delegatie die op haar beurt afgelopen weekeinde besprekingen heeft gevoerd in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur over plannen om Fokker nieuw leven in te blazen.

De Nederlandse delegatie bestond, aan de kant van het Nederlandse bedrijfsleven, uit Van den Nieuwenhuyzen, topman A. Deleye van het Bredase beursgenoteerde bedrijf Begemann, Fokker-curator L. Deterink en Stork bestuurslid prof. Veenman. Aan de kant van de Nederlandse overheid nam naar verluidt de directeur-generaal industriebeleid van het ministerie van economische zaken aan de missie deel, M.C. van der Harst.

Volgens een nauw bij de onderhandelingen betrokken tussenpersoon ligt het volgende plan op tafel: Het concern Khazanah Nasional Berhad verwerft een belang van 49 procent in een nieuw op te richten Fokker.

Nederlandse financiers, de broers Joep en Jeroen van den Nieuwenhuyzen en Begemann-topman Deleye, verwerven de overige aandelen en leggen, mogelijk gesteund door Aziatische derden, nog eens ruim 400 miljoen gulden op tafel. In kringen van Fokker-personeel heeft men vooralsnog weinig vertrouwen in een nieuwe start van Fokker.