Krachtpatser Postma heeft zijn doel bereikt

NAGANO, 17 FEBR. Ids Postma was tweemaal tweede geworden op een wereldkampioenschap allroundschaatsen. Beide keren won de 23-jarige Fries zilver achter een onaantastbare Rintje Ritsma en dat vond hij meer dan genoeg. “De eerste keer was dat nog leuk, de tweede keer vond ik er niks meer aan.” Gisteren veroverde de bescheiden krachtpatser uit Deersum in Japan de wereldtitel.

De 26-jarige Ritsma, van wie hij de titel overnam, wierp zich geen enkel moment in het toernooi op als een serieuze kandidaat voor een podiumplaats. De man die nog geen twee maanden geleden pochte dat hij als allrounder het niveau van de rest was ontstegen, is weer terug op aarde. Postma gaf hem al een les in nederigheid op het EK, waar hij zilver won. Ritsma eindigde in Nagano op een zeer teleurstellende vijfde plaats, vlak voor Bart Veldkamp, die goud won op de vijf en de tien kilometer. Ritsma was vast van plan om gisteren te knokken voor de derde plaats in het eindklassement, maar zijn machtige benen lieten hem in de steek. “Er zijn voor mij veel ongrijpbare dingen”, zei Ritsma's coach Wopke de Vegt. “Fysiek en mentaal zat alles voor de race goed en dan gaat het toch mis. We moeten alles screenen en evalueren en dan komen we tot de conclusie dat er wat is, of we vinden niks.”

Hoewel Postma gisteren voor aanvang van de 10.000 meter een voorsprong van meer dan tien seconden had op zijn naaste belager Keiji Shirahata, verscheen hij niet helemaal gerust aan de start. Na zijn glorieuze 1.500 meter met bijbehorende gouden medaille op zaterdag leek er voor de Europees kampioen geen vuiltje meer aan de lucht. Bondscoach Henk Gemser schetste de situatie van vlak voor de slotafstand als volgt: “Ik heb tegen Ids gezegd: dit kan alleen maar uit handen worden gegeven als je sterft.”

In de rechtstreekse confrontatie met Postma bleef de verwachte aanval van Shirahata te lang uit en met nog drie ronden te gaan wist Ids Postma dat de wereldtitel hem niet meer kon ontglippen. “Ik heb mijn doelen voor dit seizoen bereikt”, sprak de winnaar na afloop. Van de WK afstanden die begin maart in Warschau worden gehouden, ligt hij niet wakker.

De zwaar ontgoochelde Rintje Ritsma weigerde te spreken van een verloren seizoen, al heeft het daar alle schijn van. Hij won slechts één titel. Ritsma werd op wat hij zelf “een ballentoernooi” noemde Nederlands kampioen allround. Met die schrale troost moet hij het voorlopig doen. “Op zich is er niks verloren. Op het EK bijvoorbeeld heb ik een goeie tien kilometer gereden. De basis is goed, dat kan niet zomaar in één keer weg zijn.”

Vorig jaar was de tien kilometer op de WK in Inzell nog de enige afstand die Ritsma won, nu restte de zevende plaats, op bijna een halve minuut van winnaar Bart Veldkamp. “Je hoeft geen verstand van schaatsen te hebben om te zien dat het slecht gaat”, zei hij na afloop. Net als Veldkamp reden de nummers twee en drie, de Duitser Dittrich en de Noor Saetre, op klapschaatsen, maar dat zou Ritsma niet geholpen hebben. “Want ook als je op klappers rijdt, moet je goeie benen hebben en die had ik niet.”

Als topschaatsers zonder direct aanwijsbare oorzaak terugvallen, gebeurt het zelden dat ze weer op het allerhoogste niveau terugkeren. “Als ik over mijn top heen zou zijn, had ik in het voorseizoen niet zo goed gereden”, zei Ritsma gisteren op de vraag of hij misschien zijn beste tijd achter zich heeft. Onzin, zei zijn coach Wopke de Vegt. In trainingen en testen boekt zijn pupil nog steeds fysieke verbeteringen.

Ritsma, tweevoudig wereldkampioen en houder van drie Europese titels, krijgt nog één kans om dit seizoen een aansprekende internationale prestatie neer te zetten, op het WK afstanden in Warschau. Vorig jaar eindigde dat toernooi voor Ritsma in een grote teleurstelling. De privé-rijder uit het Sanex-team kwam in Hamar op de vijf en de tien kilometer niet verder dan een achtste en een tiende plaats. “Zoiets als in Hamar hoef ik niet nog eens te beleven”, zei hij begin dit jaar. Nu: “Als ik over twee weken goed rijd bij de wereldbekerwedstrijden in Inzell, word ik automatisch geplaatst. Dan zie ik wel op welke afstanden ik in Warschau uitkom.”

Bart Veldkamp, die in Nagano een van de sterkste toernooien uit zijn carrière reed, constateerde dat er “iets is geknakt bij Rintje”. “Dat kan heel tijdelijk zijn. Ik heb ook een tijd gehad dat ik achteruit schaatste, dat heeft Rintje nu. Maar hij wordt hier meer vent van, dan van al die overwinningen ervoor.”

Los van de evaluatie die binnen het Sanex-team binnenkort wordt gehouden, heeft Ritsma recente uitspraken om nog eens goed over na te denken. “Er zal een dag komen dat ik voor de derde plaats rijd en dan zal het niet lang meer duren voor ik er een punt achter zet”, zei hij in november. Gisteren knokte hij in Nagano voor de derde plaats, maar aan stoppen denkt hij natuurlijk niet. Op het ijs waarop hij zo slecht uit de voeten kon, wil hij over een jaar olympisch goud weghalen. Rintje Ritsma is niet langer onaantastbaar. Dat liet Ids Postma in januari al in Heerenveen zien, in Nagano bleek dat afgelopen weekeinde des te meer.

“Dit was ver beneden wat ik verwacht had”, zei bondscoach Henk Gemser over de vijfde plaats van Ritsma. “Ik dacht, het wordt een harde competitie met Ids, maar hij is niet eens in de buurt geweest.”

    • Ward op den Brouw