Koperhandelaar Japan erkent schuld

Bij de opening van het proces in Japan tegen de voormalige koperhandelaar Yasuo Hamanaka heeft deze vandaag bekend fraude en valsheid in geschrifte te hebben gepleegd. Hij vervalste documenten om voor zijn superieuren bij het Japanse handelsconcern Sumitomo verliezen van 2,6 miljard dollar te verdoezelen.

De zaak leidde afgelopen zomer, toen de fraude aan het licht kwam, tot grote beroering op de internationale metaalbeurzen. Hamanaka zou met ongeautoriseerde transacties de prijzen op de wereldkopermarkt tien jaar lang hebben gemanipuleerd. Hij was daartoe in staat omdat hij zich een goede positie op die markt had verworven en ongeveer 5 procent van de kopervoorraden onder zijn hoede had. Sumitomo behoort tot de grootste handelshuizen van Japan.

Hamanaka, die sinds oktober in voorarrest zit, riskeert een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar voor valsheid in geschrifte en van maximaal tien jaar voor fraude.