Kohl wil doorgaan als bondskanselier

BONN, 17 FEBR. Helmut Kohl heeft het weekeind een signaal afgegeven dat hij als bondskanselier en partijvoorzitter zou willen doorgaan. In een vraaggesprek met de Frankfurter Allgemeine Zeitung zei de kanselier dat het doorzetten van economische hervormingen voor hem “van levensbelang is voor de Duitse toekomst”.

“Ik ben vastbesloten mijn bijdrage te leveren aan het voltooien van deze hervormingen”, aldus Kohl. Hij voegde hieraan toe het niet erg te vinden dat hem daarbij “de wind en soms ook storm” in het gezicht blaast. “Ik heb moeilijker beslissingen in mijn ambtsperiode moeten doorstaan, en zal dat ook nu doen”, zei hij, waaruit de krant de conclusie trok dat Kohl als bondskanselier zijn werk wil voortzetten.

Een woordvoerder van de regering zei vanmorgen desgevraagd dat uit het vraaggesprek niet te conclusie mag worden getrokken dat Helmut Kohl zich hiermee opnieuw kandidaat heeft gesteld als bondskanselier met het oog op de bondsdagverkiezingen in 1998.

In het gesprek met de krant zegt de kanselier over een eventuele kandidatuur: “Ik zal mijn beslissing of ik mij weer zal kandideren voor het ambt van bondskanselier op een tijdstip bekendmaken dat ik zelf juist acht.” Hij noemde de “door een Hamburgs tijdschrift geënsceneerde discussie over zijn gezondheidstoestand” erbarmelijk. “Godzijdank heb ik geen kanker”, zei Kohl. “Wie met zulke methoden probeert een politiek tegenstander ten val te brengen maat zich belachelijk.” De kanselier doelde op berichten in het Hamburgse weekblad Der Spiegel.

Kohl zei oppositieleider Oskar Lafontaine van de SPD voor maandag 24 februari te hebben uitgenodigd om samen met de fractievoorzitters van de regeringspartijen CDU/CSU en de liberale FDP over de belastinghervorming te praten.