Klopjacht na aanslag op N-Koreaan in Z-Korea

SEOUL/PEKING, 17 FEBR. In Zuid-Korea is een grote klopjacht op touw gezet om de daders te vinden van de moordaanslag, zaterdagavond, op een Noordkoreaan die in de jaren tachtig Noord-Korea is ontvlucht. Door het incident zijn de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea tot een nieuw hoogtepunt opgelopen.

De autoriteiten in Seoul gaan ervan uit dat de aanslag het werk is geweest van Noordkoreaanse agenten, en dat hij bedoeld was als vergelding voor het overlopen van een hoge Noordkoreaanse partij-ideoloog, Hwang Jang-Yop, vorige week in Peking. Noord-Korea spreekt over een “ontvoering” en oefent sterke druk uit op de Chinese regering om Hwang geen vrijgeleide te geven naar Zuid-Korea.

Na de aanslag van zaterdag zijn in Zuid-Korea scherpe veiligheidsmaatregelen getroffen. Het slachtoffer, Li Il-Nam (36), is een neef van de eerste vrouw van de Noordkoreaanse leider Kim Jong-Il. Hij werd bij zijn appartement in Bundang, een voorstad van Seoul, opgewacht toen hij uit de lift stapte. Van dichtbij werd hij door hoofd en borst geschoten. Voor hij buiten bewustzijn raakte, zei hij nog: “Spion, spion”. Vanochtend was zijn toestand nog steeds kritiek en artsen achten de kans klein dat hij zal overleven.

In de diplomatieke crisis die is ontstaan door het verblijf van de overgelopen partijfunctionaris Hwang in de zwaarbewaakte Zuidkoreaanse ambassade in Peking, lijkt nog geen oplossing in zicht. China is door de affaire in grote verlegenheid gebracht en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Qian Qichen, heeft vorige week laten weten tijd nodig te hebben om een besluit te nemen.

Zijn Zuidkoreaanse ambtgenoot, Yoo Chong-Ha, heeft in het afgelopen weekeinde verklaard dat rekening moet worden gehouden met meer van dergelijke incidenten in de nabije toekomst. Als oorzaak daarvan worden de economische ontberingen genoemd die Noord-Korea thans ondergaat en de groeiende voedseltekorten in het land.

Pag.4: VS roepen op tot kalmte

Minister Yoo zei te verwachten “dat de crisis in Noord-Korea zich zal verscherpen naarmate de tijd verstrijkt”. Volgens hem is niet erg waarschijnlijk dat verbeteringen zullen optreden en zijn er ook geen tekenen die duiden op een maatschappelijke ontspanning in het land.

Ondanks de opgelopen spanningen zal Korea blijven streven naar een dialoog met het bewind in Pyongyang, zo werd in Seoul meegedeeld. Ook de VS hebben de beide Korea's opgeroepen hun kalmte te bewaren. De nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Bill Richardson, zei dat de aanlag op Li “ernstig” is en dat de VS de situatie in Noord-Korea nauwgezet in de gaten houden. Op grond van hun waarnemingen zijn de Amerikanen evenwel nog niet tot de conclusie gekomen dat Noord-Korea op dit moment op het punt staat in een te storten, aldus Richardson. Bij het aanbieden van verontschuldigingen voor het incident met de gestrande Noordkoraanse onderzeeboot, eind vorig jaar, heeft Pyongyang beloofd af te zien van provocaties. Richardson zei dat Noord-Korea zich aan die toezegging moet houden.

Bij de klopjacht op de Noordkoreaanse “infiltranten” die verantwoordelijk zouden zijn voor de aaslag op Li, zijn zo'n 10.000 politiemensen en soldaten ingezet. Ook is de bewaking van andere in Zuid-Korea verblijvende overlopers verscherpt. Volgens een regeringsfunctionaris zouden de afgelopen jaren in totaal zo'n 600 Noordkoreanen zijn gevlucht naar Zuid-Korea. Li deed dat in 1982 vanuit Frankrijk. Hij kreeg van de Zuidkoreaanse autoriteiten een andere identiteit aangemeten en hij onderging plastische chrirurgie om herkenning te voorkomen. Maar Li zou zelf de publiciteit hebben gezocht om zijn verhaal wereldkundig te maken.

De Noordkoreaanse staatsradio schrapte gisteren een rechtstreeks verslag van een groot gymnastiek-festijn er gelegenheid van de 55ste verjaardag van de Noordkoreaanse leider Kim Jong-Il. Een reden daarvoor werd niet gegeven, maar buitenlandse waarnemers speculeren dat de feestelijkheden in Pyongyang worden overschaduwd door het recente overlopen van Hwang en de nijpende voedselsituatie in het land. Volgens het officiële Noordkoreaanse persbureau KCNA deden zo'n 10.000 jongeren mee aan het gymnastiek-festijn maar liet Kim zelf verstek gaan. Wel werden afgelopen weekeinde op televisie beelden getoond van een menigte die toekeek bij het afsteken van vuurwerk.

In de Zuidkoreaanse ambassade vierde Hwang vanochtend zijn 74ste verjaardag, terwijl de Chinese autoriteiten het politiecordon rondom het gebouw verder verscherpten. Met gepantserde voertuigen en waterkanonnen zijn alle toegangswegen afgesloten. Een Zuidkoreaanse diplomaat ontkende eerdere berichten dat Hwang had gesproken met vertegenwoordigers van de Amerikaanse CIA om de mogelijkheid te bespreken van vertrek naar de VS. (Reuter, AP, AFP).