Internationale telefonie goedkoper; Vrijere markt voor telecommunicatie

ROTTERDAM, 17 FEBR. Vertegenwoordigers van 68 landen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hebben zaterdag in Genève een akkoord bereikt over de liberalisering van de mondiale markt voor telecommunicatie. Die markt heeft een omvang van circa 600 miljard dollar.

Door het akkoord kunnen de kosten van internationale telefoongesprekken volgens de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger C. Barshefsky op termijn met gemiddeld 80 procent omlaag. Lidstaten van de WTO die het akkoord hebben ondertekend zullen hun markten openstellen voor buitenlandse concurrentie, buitenlandse participaties toestaan in nationale telefoonmaatschappijen en een internationaal kader van regelgeving accepteren. De markten van lidstaten van de EU, de VS en Japan (gezamenlijk 75 procent van de wereldmarkt) worden met ingang van 1 januari 1998 geliberaliseerd. Landen in Oost-Europa, Latijns-Amerika en Azië krijgen langer de tijd.

“Dit is goed nieuws voor bedrijven die nu nog meer uitgeven aan telecommunicatie dan aan olie”, aldus algemeen directeur R. Ruggiero van de WTO dit weekend in een reactie. “Het is ook goed nieuws voor families die in onze wereld door afstand van elkaar gescheiden zijn.” President Clinton noemde het akkoord in een geschreven verklaring 'een mijlpaal'.

De 68 lidstaten beheersen gezamenlijk meer dan 90 procent van de wereldmarkt voor (mobiele) telefoongesprekken, faxberichten, radio- en satellietcommunicatie, semafonie en ander dataverkeer. In al deze markten worden de komende jaren prijsdalingen voorzien ten gevolge van het akkoord. Nieuwe technologie zal bovendien sneller ter beschikking komen van consument en bedrijfsleven.

PTT Telecom juicht het akkoord toe. Volgens een woordvoerder zijn de nationale gevolgen beperkt “omdat Nederland al voorop loopt in de liberalisering van de telecommunicatie”. Enertel, Telfort en Global Access, partijen die op de Nederlandse markt concurreren of gaan concurreren met PTT Telecom bevestigen deze zienswijze. Onder druk van concurrentie dalen de prijzen van internationaal telefoonverkeer in Nederland al enkele jaren. PTT Telecom verwacht dat deze ontwikkeling zal doorzetten, maar noemt de schatting van een prijsdaling van 80 procent “nattevingerwerk”.

Een WTO-akkoord over telecommunicatie ketste in april vorig jaar op het laatste moment af, omdat de VS niet tevreden waren met voorstellen van andere landen. De VS wilden daarmee alleen instemmen als een niet nader gedefinieerde 'kritische massa' van landen met een acceptabel voorstel zou komen.