Heel bizar dat bloot en die coffeeshops

Laatst was ik in een dagje in Amsterdam en toen heb ik uiteraard ook het red light district gezien. Nou, dan sta je toch wel even behoorlijk met je ogen te knipperen. Natuurlijk heb je in Canada ook prostitutie, maar zo open en bloot als hier had ik het nog nooit gezien. Hetzelfde geldt voor jullie coffeeshops. Heel bizar.

Toch spreekt die openheid van de Hollanders me wel aan. Het gemak waarmee iedereen bijvoorbeeld ook bij elkaar langsgaat voor een koppie koffie, de vanzelfsprekendheid van gewoon een praatje op straat, dàt vind ik erg leuk. Soms lijkt het wel of iedereen elkaar kent in dit land. Familiebanden zijn hier volgens mij ook sterker dan in Canada, maar dat zal deels komen omdat de afstanden thuis veel groter zijn.

Ook wat topsportbeoefening betreft zie ik duidelijke verschillen tussen Canada en Holland. In Canada heb ik jarenlang deel uitgemaakt van de nationale selectie. Die selectie is vrijwel het hele jaar bij elkaar; dag in dag uit trainen ter voorbereiding op een groot toernooi als bijvoorbeeld de Olympische Spelen. Dan wordt van je verwacht - of beter: geëist - dat je iedere dag de volle honderd procent geeft. Bij mijn club hier is de coach een stuk relaxter. Als ik een enkele keer op een training gewoon mijn dag niet heb, dan is dat oké en wordt daar verder niet moeilijk over gedaan.

Ik vind het echt heerlijk om nu eens voor een club uit te komen. In Canada bestaat geen clubvolleybal. Als lid van de nationale selectie trainden we soms maanden achtereen zonder ook maar één echte wedstrijd te spelen. Hier speel ik ieder weekend.

    • Paul de Lange