Fans Feyenoord en Ajax aan ringweg Amsterdam slaags

ROTTERDAM, 17 FEBR. Honderden supporters van Feyenoord en Ajax zijn gisteren in Amsterdam-Noord op de ringweg rond de hoofdstad met elkaar slaags geraakt. De Ajax-aanhangers wachtten de Feyenoord-fans op langs de A-10. De Rotterdamse supporters waren op weg naar een uitwedstrijd van hun club tegen Volendam. De voetbalvandalen van beide clubs hadden de confrontatie telefonisch gepland.

De strijdende partijen belaagden elkaar met messen, stokken, honkbalknuppels, ijzeren staven, kettingen, pikhouwelen en stroomstootwapens. Ze staken ook vuurwerk af. De politie dreef de supporters uit elkaar en sloot de afrit van de autosnelweg richting Volendam af. De Ajax-supporters vluchtten na een half uur een woonwijk in, waar ze auto's beschadigden. Ook politie-auto's waren het doelwit. Niemand raakte gewond.

Volgens de politie hebben aanhangers van Feyenoord al in de nacht voor de wedstrijd, van zaterdag op zondag, onrust veroorzaakt in Volendam. Ze richtten vernielingen aan en waren betrokken bij vechtpartijen. Rond de wedstrijd zelf bleef het rustig. Op de toegangsweg naar het stadion hield de politie alle auto's aan voor controle en nam tientallen slag- en steekwapens in beslag. Honderden Rotterdamse supporters misten daardoor de eerste helft van de wedstrijd. Politiewoordvoerder M. Eijben: “Dat leidde wel tot frustratie, maar gelukkig kwam Feyenoord al snel op 1-0.” De Rotterdamse club won het duel met 2-0. “Dat was voor ons niet onprettig”, aldus Eijben.

De politie zette zondag op de snelweg en rond de wedstrijd 250 mensen in, waaronder mobiele eenheid, arrestatieteams, hondenbegeleiders en bereden politie. Eén man werd gearresteerd, maar korte tijd later weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

Voorzitter J. van den Herik van Feyenoord zei na de wedstrijd dat de relschoppers zwaar moeten worden gestraft. Hij maakt zich zorgen over de veiligheid bij de klassieker tegen Ajax, komende zondag in de Arena in Amsterdam.