Drie Laurence Olivier Awards voor Tommy

LONDEN, 17 FEBR. De musical Tommy, op de muziek van The Who, heeft gisteravond drie Laurence Olivier Awards voor de beste Engelse theatervoorstellingen in de wacht gesleept: de prijs voor de beste muzikale produktie, de beste regie (Des McAnuff) en het beste lichtontwerp (Chris Parry).

De show, een coproduktie van Endemol onder supervisie van Robin de Levita wiens naam op de gevel van het Shaftesbury Theatre in Londen naast die van Joop van den Ende prijkte, was in acht categorieën genomineerd.

Ondanks het artistieke succes is Tommy vorige week voortijdig uit de roulatie genomen omdat de bezoekcijfers begonnen terug te lopen. De show heeft in Londen ruim elf maanden gedraaid, te weinig om uit de kosten te komen. Dit najaar begint een Europese tournee. De prijs voor de beste musical van het jaar ging ondanks de gemengde kritieken naar Martin Guerre, de nieuwe produktie van Alain Boublil en Claude-Michel Schönberg, die eerder Les Misérables en Miss Saigon schreven. De prijs voor de beste musical-actrice was voor Maria Friedman (in de eveneens al verdwenen productie Passion van Stephen Sondheim) en Robert Lindsay (in Oliver!) werd onderscheiden als beste musical-acteur. De meeste prijzen voor het beste toneelstuk gingen naar Stanley, een stuk van Pam Gems over de Britse schilder sir Stanley Spencer, met Anthony Sher in de titelrol. De prijs voor de beste komedie was voor Art van Yasmina Reza, met Albert Finney en Tom Courtenay. Beide stukken gaan binnenkort ook op Broadway in première. De BBC zendt vanavond een reportage uit van de uitreiking van de Olivier Awards.