DIE ZEIT

In gedeelde lethargie laat zowel regering als oppositie in Duitsland de zaken op hun beloop, schrijft Robert Leicht in Die Zeit. Het lijkt volgens hem wel of de ellende nog groter moet worden, voordat het tij valt te keren.

En dat terwijl iedereen weet dat ingrijpende veranderingen in belastingstelsel, pensioenvoorziening en arbeidsbestel noodzakelijk zijn, en óók iedereen weet dat daar niets van terechtkomt zonder samenwerking tussen de conservatief-liberale coalitie die de meerderheid in de Bondsdag (vgl. Tweede Kamer) heeft en de sociaal-democratische oppositie die de meerderheid in de Bondsraad (vgl. Eerste Kamer) heeft. Wanneer deze samenwerking niet snel van de grond komt, ziekt de binnenlandse crisis niet alleen verder door, maar zal zij ook overslaan op de Europese monetaire en politieke samenwerking. Leicht vindt dat de impasse moet worden doorbroken met de vorming van een 'grote coalitie' - niet zomaar een grote coalitie van christen- en sociaal-democraten, maar een grote coalitie van politieke vernieuwers met een baanbrekend concept. Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Zweden bewijzen volgens hem dat zo'n aanpak vruchten afwerpt.