BLUR

Blur. (EMI 7243 8 55562)

De controverse tussen de Britse groepen Oasis en Blur van een paar jaar geleden was onder andere terug te voeren op het verschil tussen 'working class' en 'middle class', en tussen 'volksliederen' en 'slimme liedjes'. De leden van Blur waren, zeker op hun voorlaatste cd The Great Escape (1995), de slimste jongetjes van de klas waar het ging om ironie, woordspelletjes, muzikale dubbele bodems en doordachte songs.

Maar voor hun vijfde cd waren de leden van Blur zelf een beetje moe van de handige vondsten en wilden ze een 'directe' en rauwere cd te maken, met een prominent gitaargeluid. Op de nieuwe titelloze cd staan nog enkele verfijnde songs, zoals de opening Beetlebum, maar vooral opgewekte schreeuwliedjes met een piepende gitaar en jolig gezongen refreinen. Toch blijft ook in deze aanpak de slimmigheid vaak overheersen. Dan zijn de nummers wat betreft het geluid wel direct, maar blijft de opbouw omslachtig. Zo hinkt Blur op de nieuwe cd op twee gedachten, en is het binnen dit geheel a-typische, melancholische Beetlebum toch de uitschieter.

    • Hester Carvalho