Arbiter stopt na gekanker

In het amateurvoetbal zijn dit weekeinde zeven wedstrijden gestaakt wegens verbaal geweld. Voorzitter J. Sprengers van de KNVB sprak vanmorgen zijn bezorgdheid uit over de problemen met de arbitrage.

Hij wil clubs die zich schuldig maken aan agressie, eerder een schorsing opleggen. De KNVB heeft te maken met een teruglopend aantal vrijwilligers. Steeds meer scheidsrechters geven er de brui aan. J. de Jonge (37) uit Landgraaf besloot gisteren na vijftien jaar te stoppen met fluiten, na de wedstrijd in de derde klasse tussen RKTSV uit Kerkrade en Schuttersveld uit Brunssum.

Wat is er gebeurd?

De Jonge: Ik heb de wedstrijd tien minuten voor het einde gestaakt. Ik was het schelden en kankeren meer dan beu. Spelers, trainers, verzorgers, supporters: ze slingerden de grofste dingen naar mijn kop. Ik zal best wel eens een fout maken - ik ben tenslotte ook maar een mens - maar ik ben wel heel objectief. Elke beslissing is te goeder trouw genomen.

Heeft u eerder met de gedachten gespeeld met fluiten te stoppen?

Nee, maar de beslissing is zeker geen opwelling. De wedstrijd van gisteren was de bekende druppel. Voor mij is de maat vol. De laatste drie jaar is de lol in het fluiten mij vergaan. De acceptatie is minder geworden. Elke beslissing wordt aangevochten. Fluiten is een hobby en daar moet je plezier in hebben, anders kun je beter stoppen. Voor die 25 gulden per wedstrijd hoef ik het niet te doen. Die weegt niet op tegen de ergernis.

Had u de laatste jaren ook last van fysiek geweld?

Ik ben nooit last gehad van molestaties. Dat zal wel met mijn figuur te maken hebben. Ik ben nogal groot uitgevallen, dat boezemt toch ontzag in.

Is er volgens u een oplossing denkbaar voor de toenemende problemen bij het amateurvoetbal?

De trainers zouden veel eerder moeten ingrijpen. Na elke verkeerde opmerking van een speler moeten ze aan de bel trekken. Helaas doen ze er zelf ook aan mee. Het probleem speelt zich niet alleen binnen de lijnen af.

Hoe gaat u de zondagmiddag voortaan doorbrengen?

Ik heb gelukkig meer hobby's. In de schuur staat een motor die veel te weinig aan zijn trekken komt. Verder hoop ik wat vaker met het gezin naar de camping te gaan.