American Airlines verlaagt tarieven na stakingsdreiging

FORT WORTH, 17 FEBR. American Airlines (AA) heeft zaterdag de tarieven fors verlaagd in een poging geen klanten te verliezen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij wordt nog steeds bedreigd door een pilotenstaking, ook al verhinderde president Clinton die vrijdag in eerste instantie.

De kortingen lopen op tot 50 procent. Een retourtje New York-Londen kost slechts 238 dollar (450 gulden). Ook een weekeinde in het Caribisch gebied ging in de aanbieding. Het liep storm. Vandaag zijn de meeste Amerikanen vrij wegens President's Day.

Sommige concurrenten zoals United Airlines volgden het voorbeeld van American. Andere beraadden zich nog op zo'n tariefverlaging. De maatschappijen TWA en Continental zetten wel al extra vluchten in op populaire bestemmingen.

Amper een half uur nadat de gezagvoerders vrijdagnacht het werk neerlegden greep Clinton in. Er geldt een afkoelingsperiode van zestig dagen.

In die periode moeten de partijen, met bemiddeling van een door de president ingestelde commissie, een oplossing vinden voor het arbeidsconflict.Het was de eerste keer in dertig jaar dat een Amerikaanse president ingreep in een arbeidsconflict in de luchtvaartwereld. Clinton vreesde de economische gevolgen van een staking. Ook wilde hij voorkomen dat veel Amerikanen hun vakantie in rook zouden zien opgaan.

American is de een na grootste luchtvaartmaatschappij van de VS, maar de belangrijkste wat de Caribische bestemmingen betreft. Er werken zo'n 9300 piloten. Dagelijks vertrekken er 2200 AA-vluchten, met zo'n 200.000 passagiers.

De AA-directie wil lagere beloning voor piloten die voor de dochtermaatschappij American Eagle werken dan voor de gewone AA-collega's, om de moordende concurrentiestrijd te kunnen volhouden.

De Allied Pilots Association verzet zich tegen dit voorstel en wilde vrijdagnacht de maatschappij platleggen. De vakbond zegt nu verbitterd te zijn over Clintons ingrijpen.

AA annuleerde vrijdagavond op voorhand het gros van de buitenlandse vluchten. Op de vliegvelden ontstonden chaotische taferelen toen passagiers bij andere maatschappijen aanklopten om hun vakantiebestemming te bereiken. Het ging vooral om het Caribische gebied, waar het nu winterhoogseizoen is en de opluchting over het afgelasten van de staking groot was.

De verliezen voor American Airlines dreigen volgens experts op te lopen tot 200 miljoen dollar. Een woordvoerder zei dat de AA-toestellen de laatste dagen door de stakingsdreiging “bijna leeg” waren.