Ajax in de greep van transferperikelen

DOETINCHEM, 17 FEBR. Goede resultaten hebben in het topvoetbal een heilzame werking op de homogeniteit. Louis van Gaal werkt niet voor niets al bijna zes jaar als technisch directeur zonder grote interne conflicten bij Ajax.

Nu zijn ambtstermijn in Amsterdam bijna is verstreken en veel van zijn onderdanen vrezen dat met het vertrek van Van Gaal een bloeiperiode wordt afgesloten, zal de toptrainer nog de grootste moeite krijgen de gelederen gesloten te houden. Daarom was de overwinning op De Graafschap (0-2) niet alleen goed voor de broodnodige punten maar ook belangrijk voor de eenheid in de ploeg.

Nu de blessuregolf voor een groot deel onder controle is, kampt Ajax met het probleem dat veel spelers aan hun toekomst denken. Dat veroorzaakt intern nogal wat onrust. De teruggekeerde aanvoerder Danny Blind, die gisteren als organisator in de verdediging weer van grote waarde bleek, gaf op De Vijverberg blijk van zijn ergernis over collega-spelers die te pas en te onpas roepen dat zij Ajax aan het einde van het seizoen willen verlaten. “Het getuigt van geen fatsoen en het is onprofessioneel ten opzichte van je collega's te verkondigen dat je weg wilt”, zegt Blind. “Als spelers problemen hebben, moeten ze die intern houden.”

Van Gaal deelt Blinds onvrede niet. “Het is nooit anders geweest bij Ajax. Er staan altijd spelers van ons in de belangstelling bij andere clubs. Het zou een slecht teken zijn als dat niet het geval was.” Volgens Van Gaal hebben Bogarde en Kluivert de juiste weg bewandeld door in een vroeg stadium bekend te maken dat ze hun contract bij Ajax niet verlengen. “Davids en Reiziger deden dat vorig seizoen ook tijdig genoeg. Alleen de handelwijze van Finidi en Kanu is fout geweest.”

De berichten dat de gebroeders De Boer en Marc Overmars hun nog doorlopende verbintenissen niet willen uitdienen, zijn volgens Van Gaal niet op feiten gebaseerd. “Teksten van journalisten.” Nu wordt er momenteel op sportpagina's soms meer gespeculeerd dan op Beursplein 5, zeker wat de toekomst van Van Gaal betreft, maar niet alle transfersberichten behoren tot het rijk der fabelen. Na zijn terugkeer van het duel tussen Europa en Afrika heeft Ronald de Boer, gisteren gewisseld na een wilde discussie met zijn trainer, notabene zelf voor de tv-camera verklaard dat als er een lucratief bod ligt van vijftig miljoen van Arsenal, zowel Ajax als de broertjes daarvan kunnen profiteren.

Intussen hebben Ronald en Frank de Boer de intentie geuit onder voorwaarden bij Ajax te blijven. Dus eigenlijk kan de kritiek van Blind niet op hen zijn gericht. Misschien op Marc Overmars, die onlangs naar algemeen directeur M. Oldenhof stapte met de mededeling dat hij zijn contract tot 2001 het liefst aan het einde van dit seizoen wil ontbinden? De linksbuiten hield zijn besluit zoveel mogelijk verborgen, toch lekte het uit. “Ik mag niet liegen, dus kan ik het niet ontkennen”, zei hij vorige week donderdag zonder er verder commentaar op te leveren. Deze week volgt er een gesprek tussen Ajax en Overmars. Het moet voor het clubbestuur interessant zijn te weten waarom hij én de gebroeders De Boer, die met hun volle verstand langlopende contracten hebben getekend, nu plotseling openlijk zinspelen op een transfer.

En dan is er natuurlijk de onrust die Van Gaal zelf heeft veroorzaakt met de mededeling dat hij bijna rond is met een club. Dat leidde tot wilde speculaties in Spaanse kranten met betrekking tot FC Barcelona, waar trainer Bobby Robson op de schopstoel zit. Sommige journalisten wisten zelfs al te melden welk huis de Amsterdamse trainer in de omgeving van de Catalaanse hoofdstad heeft uitgezocht. “Ik zou naar Newcastle gaan en Internazionale. Om van die verhalen af te komen, heb ik gezegd dat ik nagenoeg rond ben met een club. Maar dat heeft alleen maar averechts gewerkt”, bekende Van Gaal gisteren.

Hij heeft in elk geval nog nergens zijn handtekening gezet. Het zou tegen zijn principes indruisen als hij bij een club tekende waar een trainer nog onder contract staat. Jarenlang heeft hij als voorman van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal tegen dit soort praktijken geageerd. “In principe doe ik dat ook niet”, beloofde Van Gaal nog eens. “Bij Internazionale staat Roy Hodgson nog drie jaar onder contract.”

De geruchten over een eventuele overstap naar Barcelona liggen hem rauw op de maag. Er werd zelfs al een opiniepeiling onder de bevolking gehouden, die overigens sterk in het voordeel van Van Gaal uitpakte. “Mijn imago gaat eraan”, klaagde hij in Doetinchem. “Ik vind het ongelooflijk vervelend voor Robson. Het laatste wat ik wil is aan zijn stoelpoten zagen.”

In deze sfeer moest Ajax op De Vijverberg een aanvang maken met het tweede deel van het seizoen, dat vooral in het teken staat van een inhaalrace. In de competitie moet Ajax punten verzamelen voor een plaats die volgend seizoen recht geeft op UEFA-Cupvoetbal. Met de terugkeer van Blind en Litmanen, die met een bekeken schuiver voor 1-0 had gezorgd, is er weer lijn in het spel van Ajax gekomen. Aanvallend schoot Ajax nog tekort. Overmars had de grootste moeite met rechtsback Michel Nok.

Op de andere vleugel oogstte Babangida meer succes, maar zijn voorbereidend werk werd stelselmatig verprutst door Patrick Kluivert. De nieuwe aanwinst van AC Milan maakte behalve een ongelukkige ook een ongeïnspireerde indruk. Toch zorgde Kluivert in de laatste minuut met een bekeken schot voor de 2-0 eindstand.

    • Erik Oudshoorn