Advocaat prijst PSV na tweede nederlaag in vier dagen

ARNHEM, 17 FEBR. PSV verliest twee keer in vier dagen en moet aan kop van de eredivisie Feyenoord naast zich dulden. Maar in Eindhoven hebben ze geen trek in verhalen over een crisis. Dus bagatelliseerde trainer Dick Advocaat de teleurstellende 1-0 nederlaag bij Vitesse door te stellen dat zijn ploeg “zeer geconcentreerd” en “zeer goed” had gespeeld en dat alleen de kansen niet waren benut. Hij zei de kritiek op het PSV-spel niet te begrijpen. “Maar misschien heb ik een andere wedstrijd gezien.”

Blijkbaar was dat het geval, want PSV speelde in Arnhem ver beneden zijn kunnen. De belangrijkste spelers (Nilis, Jonk, Cocu) zijn niet in vorm. De uitblinkende Vitesse-aanvoerder John van den Brom had duidelijk verschil geconstateerd tussen het PSV van nu en het PSV van voor de winterstop. In september tijdens de eerste ontmoeting tussen beide ploegen zette PSV de tegenstander negentig minuten lang onder druk. En Vitesse kwam destijds met 0-0 heel goed weg. Nu was die druk er helemaal niet. “Daar merk je aan dat het niet goed zit. Als het lekker loopt, blijven ze komen”, concludeerde Van den Brom. “Nee, er is daar paniek in de tent.”

Geen PSV-speler durfde dat te beamen. Dat is ook precies het probleem in Eindhoven. Niemand gooit, zowel binnen als buiten het veld, eens lekker de knuppel in het hoenderhok. Het zijn bij PSV stuk voor stuk keurige jongens die met twee woorden spreken, lief zijn voor hun vrouw en ook nog een fluwelen balbehandeling hebben. Maar er is soms meer nodig. Dick Advocaat zou momenteel een kloon van zichzelf goed kunnen gebruiken. Als speler kon de Hagenaar waar nodig oorlog maken. “Je moet ook weleens anti-voetbal kunnen spelen”, legde Advocaat na het bekerverlies tegen AZ van afgelopen woensdag uit.

Maar zo'n type speler had hij tegen Vitesse niet gemist, stelde de trainer gisteren. Want met het spel was volgens hem dus niets aan de hand. Die indruk wekte hij overigens niet tijdens de wedstrijd. Advocaat en zijn assistent Rob Baan wonden zich langs de kant herhaaldelijk op en vroegen om meer felheid van hun spelers. Aangezien ook Vitesse echte ijzervreters à la Advocaat ontbeert, miste het duel in Arnhem spektakel. Helaas was buiten de lijnen beter te zien dat de voetbalcompetitie weer is hervat. In de tweede helft stonden er dertig ME'ers naast het doel van Vitesse-keeper Sander Westerveld om de PSV-aanhangers in de gaten te houden.

In het veld was Arco Jochemsen een positieve uitzondering. De Vitesse-middenvelder behoorde qua technisch vermogen tot de mindere spelers, maar met werklust en durf liep hij voorop. Hij is geen specialist in afstandsschoten, toch probeerde hij het drie keer en had negen minuten voor tijd succes met een schitterende volley. De 25-jarige matchwinner werd daarna uitgeput vervangen. Zijn doelpunt completeerde de droomstart van de nieuwe trainer Henk ten Cate bij Vitesse. Verleden week was er al bekersucces tegen Twente. Ten Cate zorgde in vijf weken tijd al voor de nodige veranderingen. Hij wil de ploeg aanvallender laten spelen dan onder Leo Beenhakker.

PSV, met de nieuwe Roemeen Ovidiu Stinga, kreeg gistermiddag net zo veel kansen als Vitesse, maar scoorde niet. Luc Nilis miste de grootste mogelijkheid door vlak voor rust voor open doel over te schieten. “Op dit topniveau moeten er van vier grote kansen zeker twee zitten”, stelde Advocaat. De PSV-trainer zei nadelen te ondervinden van het ontbreken van een goede diepe spits, de voorste aanvaller. Advocaat had dat probleem dit seizoen met de oude René Eijkelkamp willen opvangen, maar die raakte geblesseerd. Nu wordt noodgedwongen Marcelo opgesteld. Advocaat is niet bijster gecharmeerd van de Braziliaan die buiten medeweten van de trainer door manager Frank Arnesen werd gekocht. Marcelo had tegen Vitesse geluk dat hij niet uit het veld werd gestuurd wegens natrappen van Van den Brom. Arbiter Wegereef zag het niet.

Vanaf 1 april kan PSV beschikken over Gilles de Bilde. De omstreden Belg kan Advocaats 'spits-probleem' oplossen. De trainer is dolblij met zijn komst. “De buitenlandse topspelers komen niet meer naar Nederland. Ze zijn te duur, die kost tien miljoen, die twaalf miljoen. Met dat probleem zit Ajax ook.” Advocaat had voordat De Bilde in beeld kwam de Oekraïener Kantsjelskis voor de vacante spitspositie willen kopen. “Maar die moest 22 miljoen kosten.” Kantsjelskis werd twee weken geleden door het Italiaanse Fiorentina van Everton gekocht.

Ook met het huidige spelersmateriaal en in de huidige vorm moet PSV in staat worden geacht de komende twee weken van AZ en RKC te winnen. Pas als dat niet gebeurt, is het echt mis in Eindhoven. Op 9 maart staat Feyenoord-PSV op het programma. Advocaat zou er misschien goed aan doen Björn van der Doelen en Boudewijn Zenden (gisteren andermaal een goede invaller) op te stellen. De trainer vindt dat deze jonge voetballers nog niet rijp zijn voor een basisplaats, maar zij kunnen met hun energieke manier van spelen wel het broodnodige leven in de ploeg brengen.

Advocaat weigerde echter ook na lang aandringen in Arnhem kritiek te hebben op zijn basiself tegen Vitesse. “Het ging toch goed?” De trainer wees op de vertegenwoordigers van het bestuur en manager Arnesen die na afloop de kleedkamer hadden bezocht. “Ook zij waren positief. Als het niet goed was geweest, hadden ze echt wel gezegd dat het waardeloos was. Vooral na een nederlaag.”

Advocaat wist het toen ook niet meer. “Misschien wordt er te veel van PSV verwacht”, zei hij tot slot tegen de critici. “En wordt Vitesse onderschat. Dat is gewoon een goede ploeg. Daar wals je echt niet zo maar overheen.” De Arnhemmers wonnen dit seizoen op Nieuw-Monnikenhuize ook van Feyenoord (4-2), maar verloren wel met 4-1 van de huidige subtopper Ajax.

    • Hans Klippus