WTO bespreekt vrijmaking telecom

GENÈVE, 15 FEBR. In Genève onderhandelden gisteren 61 landen in WTO-verband over liberalisering van de internationale markt voor telecommunicatie. Er is nog geen zicht op overeenstemming. Waarnemers vrezen dat een harde opstelling van de Amerikanen alsnog zal verhinderen dat de Wereldhandelsorganisatie overeenstemming bereikt over liberalisering van de telecommunicatie.

De uiterste termijn voor het afronden van de onderhandelingen verloopt zaterdagnacht. Over het openstellen van de telecommarkten over de hele wereld wordt al tien jaar overlegd. Er had vorig jaar april een akkoord moeten zijn, maar dat werd verhinderd door de Verenigde Staten. Die waren van mening dat de voorstellen van een aantal andere landen voor liberalisering van hun telecommarkten. De kritiek van de VS geldt onder meer Japan en Zuid-Korea.

Dit keer waren waarnemers optimistisch over de kansen op een akkoord. In WTO-verband komst onder meer de vraag aan de orde voor welk percentage buitenlandse telecombedrijven mogen participeren in nationale telecombedrijven en voor welke tarieven zij elkaars verkeer afhandelen.