Wellicht eind aan gijzeling Tadzjikistan

DOESJANBE 15 FEBR. De regering van Tadzjikistan hoopt dat vandaag een einde kan komen aan de gijzeling van veertien Russische, Westerse en Tadzjiekse gijzelaars door Islamitische rebellen.

Een afloop van de gijzeling is mogelijk nabij nadat gisteren een begin werd gemaakt met de uitwisseling van gijzelaars tegen Tadzjiekse rebellenstrijders. Na een hele dag en hele avond onderhandelen via een walkie talkie gaf rebellenleider Bachram Sadirov gisteravond toestemming voor het vertrek van drie gijzelaars, twee vrouwelijke journalisten en een chauffeur. Het is de bedoeling dat zij vandaag terug zullen keren op de basis van rebellenleider Bachram Sadirov en zijn broer Rizvon - in een bergachtig gebied op ongeveer 80 kilometer afstand van de hoofdstad Doesjanbe - met in hun gezelschap een Russische onderhandelaar en een groep van 35 Tadzjiekse rebellenstrijders die per helikopter zijn overgevlogen uit Afghanistan. Sadirov heeft beloofd zijn gijzelaars te laten gaan als zijn medestrijders zich bij hem hebben gevoegd.

Onder de gijzelaars zijn vier Russische journalisten, enkele VN-waarnemers en medewerkers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, alsmede de Tadzjiekse minister van Veiligheid. Gisteren sprak Sadirov een eerder door hem verspreid bericht tegen dat hij een van zijn gevangenen zouden hebben laten doden. Dat werd bevestigd door de Russiche vice-premier Vitaly Ignatenko.

Russische en Tadzjiekse onderhandelaars spraken gisteren over een “gespannen” situatie. Rebellenleider Sadirov is “in zeer opgewonden staat”, verklaarde vice-premier Ignatenko op de Russische televisie. ,Zijn eisen worden steeds ernstiger...maar we zijn aan alle tegemoet gekomen”.

Beide partijen gaan zeer behoedzaam te werk en wantrouwen elkaar tot op het bot. Gisterochtend dreigde Sadirov nog zich met zijn gijzelaars verder terug te trekken in de bergen en een guerrilla te beginnen. Het is dan ook nog niet zeker dat de uitwisselingsprocedure tot een goed einde komt. Het risico bestaat dat de moslim-rebellen hun gijzelaars niet laten gaan, ook al hebben hun medestrijders zich bij hen gevoegd, zo werd van Tadzjiekse zijde opgemerkt. Weliswaar is afgesproken dat later nog meer rebellenstrijders zullen worden overgedragen door de Tadzjiekse autoriteiten. Maar de mogelijkheid is aanwezig dat Sadirov ook de betrokken Russische onderhandelaar, Gennady Sizov, in gijzeling neemt en vervolgens nieuwe eisen gaat stellen, zo zei een Tadzjiekse diplomaat gisteren op de Russische televisie.

Rusland maakt zich grote zorgen over de crisis. De Russische troepen in Tadzjikistan zijn in staat van verhoogde paraatheid gebracht. Rusland helpt Tadzjikistan bij het bewaken van de grens met Afghanistan.(Reuter)