Voetbalbond akkoord met schuldeisers van Sport7

AMSTERDAM, 15 FEBR. De NOS krijgt van de KNVB “een matching-right” bij het afsluiten van een nieuw televisiecontract voor de eredivisie, voor de periode vanaf het jaar 2000. Daarmee krijgt de publieke omroep de garantie de voetbalrechten te mogen kopen als ze even veel geld biedt als een eventuele andere kandidaat.

Dit blijkt uit een brief van de KNVB aan de betaalde voetbalclubs, waarin uitgelegd wordt hoe de voetbalbond tot een afwikkeling van de schade is gekomen na de ondergang van Sport7. De clubs moeten de overeenkomst die de KNVB met schuldeisers van de verdwenen zender heeft gesloten nog goedkeuren.

Door afspraken met de schuldeisers wordt de boedel van Sport7 verlicht, en zijn de geldschieters van de sportzender in staat 44 miljoen gulden uit te betalen aan de KNVB. Zo is het matching-right voor de NOS een miljoen gulden waard, waartegen de vordering van de NOS bij Sport7 wordt weggestreept.

Eerder werd al bekend dat in een vergelijkbare constructie Endemol voor vijf jaar de productie verwerft van de Amstel Cup en de eerste divisie. Die periode gaat in na 2000 als het contract met SBS6 afloopt. De KNVB heeft voorts Endemol voor vier jaar een sponsorschap aangeboden. Dat wordt getaxeerd op een waarde van 5 miljoen gulden maar de tv-producent krijgt het voor niets. De uitzendrechten van de wedstrijden om de Johan Cruijff-schaal tot het jaar 2000 worden aan de Holland Media Groep (RTL en Veronica) verstrekt. Als tegenprestatie zal ook HMG zijn vorderingen wegstrepen.

Tegen de handelwijze van de KNVB ontstond gisteren al verzet. Ajax en Feyenoord vinden dat de voetbalbond opnieuw buiten haar boekje is gegaan. Televisieproducent IDTV opponeert bovendien tegen het geven van productierechten aan Endemol.