VN bang voor nieuw slagveld in Oost-Zaïre

NEW YORK/KINSHASA, 15 FEBR. Secretaris-generaal Kofi Anan van de VN heeft afgelopen nacht gewaarschuwd voor een tragedie in geïmproviseerde vluchtelingenkampen in Tingi Tingi in het oosten van Zaïre, waar zich zo'n 150.000 vluchtelingen uit Rwanda bevinden.

Volgens Anan dreigen de kampen te veranderen in slagvelden nu het erop lijkt dat de bevolking daar op grote schaal wapens en munitie in handen krijgt, waarschijnlijk afkomstig van het Zaïrese leger dat in strijd is gewikkeld met rebellen onder leiding van veldheer Laurent Désiré Kabila.

Anan heeft de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad - de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk - gevraagd de regering van Zaïre, Rwanda en Oeganda onder druk te zetten de vluchtelingen niet tot speelbal te maken van oorlogshandelingen.

Het rebellenleger onder leiding van Kabila heeft de afgelopen dagen verschillende successen geboekt. Gisteren verbood de Zaïrese regering alle openbare protesten en demonstraties tot het einde van de oorlog tegen de rebellen. Iedereen die het verbod naast zich neerlegt “zal kennis maken met het volle gewicht van de wet”, zei een regeringswoordvoerder gisteren na afloop van de wekelijkse kabinetsraad op de staatsradio. “Wie tegen de beslissing ingaat, wordt beschouwd als een samenzweerder met de vijand”.

De hoofdstad Kinshasa lag gisteren praktisch stil door een staking, uitgeroepen door de belangrijkste oppositiepartij, de Heilige Unie van de Radicale Oppositie (USOR). (Reuter)