Uitgaanscentrum bij Arena; Afhaken van Endemol een teleurstelling

AMSTERDAM, 15 FEBR. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam Zuidoost is teleurgesteld over het besluit van Endemol Entertainment niet langer deel te nemen aan de plannen voor een nieuw uitgaanscentrum bij het stadion Amsterdam Arena.

Met het besluit komt een van de belangrijkste pilaren onder het uitgaanscentrum te vervallen, aldus een woordvoerder van het stadsdeel. Endemol Entertainment heeft definitief een punt gezet achter de besprekingen met de gemeente Amsterdam over de plannen.

Sinds enige jaren waren besprekingen met de gemeente gaande over de vestiging van twee musicaltheaters en twee hotels in dit gebied. Allengs bekroop bij Endemol het gevoel dat het publiek wel érg veel van theater moet houden, wil het in groten getale per metro naar Zuidoost komen. “Je kunt er natuurlijk een theater neerzetten maar er zijn meer uitgaansmogelijkheden nodig om publiek te trekken”, aldus de woordvoerder. Endemol heeft van de gemeente de toezegging gekregen dat onderzocht wordt op welke plek in Amsterdam een musicalthater kan komen.

De gemeente is nog in onderhandeling met Pathé dat veertien bioscoopzalen in Zuidoost wil doen laten verrijzen. Ook Mojo, organisator en promotor van popconcerten zal in het gebied neerstrijken met een concerthal.

Gaasperdam, waar het uitgaanscentrum moet komen, maakt een snelle economische groei door. Binnen een paar jaar hebben zich er enige duizenden bedrijven gevestigd. Een spoorlijn scheidt Gaasperdam van de Bijlmermeer die nog steeds kampt met een grote werkloosheid. “In Zuidoost is het bizarre dat mensen uit hun raam, aan de andere kant van de spoorlijn, uitkijken op tienduizenden arbeidsplaatsen waar ze geen uitzicht op hebben”, aldus H. Kamps onlangs in het blad Zuidoost Magazine.

Kamps verrichtte in opdracht van het ministerie van Binnanlandse Zaken onderzoek naar de economische betekenis van minderheden voor de arbeidsmarkt. Het arbeidsbureau is al geruimte tijd bezig in te spelen op de verwachte vraag naar werkzoekenden wanneer het uitgaanscentrum bij Amsterdam Arena gereed is. Via gerichte scholingscurussen hoopt het arbeidsbureau werkzoekenden klaar te stomen voor een baan aan de andere kant van de spoorlijn.