Tribune

FIFA-secretaris Blatter pleit voor nieuwe regels voor de voetbaldoelman. Hij vindt ondermeer dat deze de bal niet langer dan vijf seconden in bezit mag hebben. Moet de keeper zich nu wederom gaan aanpassen?

Pim Doesburg, keeperstrainer bij Feyenoord en het Nederlands elftal: “Die vijf-secondenregel is niets, onrealiseerbaar. Als je een mooie save maakt en op de grond ligt, hoe moet je dan in die tijd de bal weggewerkt kunnen hebben? Ik vind het helemaal niet erg als de doelman wat langer de bal in handen heeft. Als er van de middenlijn wordt teruggespeeld, laat hij hem rollen totdat een tegenstander in de buurt is en schiet hem dan pas weg. Dat kost meer tijd. De compensatie dat een doelman eerder mag bewegen, is belachelijk. Dat werd in 1900 al gedaan, geen scheidsrechter die er iets tegen doet. Van Breukelen lag in 1988 in de Europa-Cupfinale tegen Benfica al in de rechterhoek voordat de bal geschoten was. De scheidsrechter haalt het in zo'n geval toch niet in zijn hoofd hem terug te fluiten? Dan krijgt hij de hele natie over zich heen.”

Edward Metgod, doelman van Sparta: “Je moet niet op voorhand tegen iets nieuws zijn. Alles ontwikkelt zich, dus voetbal ook. Alleen als het doel is het tijdrekken te verminderen, vind ik het vreemd. Zo veel scheelt dat niet. In het begin waren ook veel mensen tegen de terugspeelregel. Die heeft toch leuke momenten opgeleverd. Verandering doet leven, alles wordt anders zo eentonig. Van de andere kant moeten de gestelde regels wel streng nageleefd worden. Sommigen willen als nieuwe regel het muurtje verwijderd zien bij vrije trappen. Terwijl het bijna nooit op 9.15 meter staat. Zet een scheidsrechter de muur wel op afstand, heeft niemand er meer problemen mee.”

Mario van der Ende, scheidsrechter: “De vijf-secondenregel kan de attractiviteit alleen maar verhogen. Natuurlijk leidt hij niet tot onduidelijkheid. Denk je dat mensen niet tot vijf kunnen tellen? Bovendien zullen keepers niet eens zo lang wachten met het wegwerken van de bal. Ik denk wel dat je met tellen moet beginnen als de doelman staat. Over die andere regel twijfel ik een beetje. De doelman is bij strafschoppen erg in het nadeel.Logisch, omdat zijn ploeg een overtreding heeft begaan. Aan de andere kant blijft het wel een één-tegen-één-duel. Ik word een beetje moe van alle discussies over spelregels. We voetballen al vijfhonderd jaar en nu moeten we het spel plotseling onfeilbaar maken.”

Hans Vonk, doelman van Heerenveen: “Weer een vermindering van onze mogelijkheden in het doel. Veranderingen worden altijd toegespitst op de doelman, het is niets nieuws meer. Ik moet trouwens nog maar zien of ze daadwerkelijk worden doorgezet. Vaak gaan plannen snel de prullenbak in en anders worden ze eerst uitgebreid getest op Europese kampioenschappen voor jeugdelftallen of zo. Overigens ben ik me er wel van bewust dat de vijf-secondenregel het voetbal ten goede kan komen. Ik probeer zelf al zo snel mogelijk de bal in het spel te brengen. Zeker nu ik bij Heerenveen zit. De cultuur is hier toch dat we het publiek moeten vermaken.

Frans Derks, oud-scheidsrechter: “Ze moeten eens ophouden met het veranderen van die regeltjes. Er zijn maar twee dingen die ik nog veranderd wil zien. Ten eerste de inworp vervangen door de intrap. We praten toch over voetbal? Er is geen speler meer die correct ingooit. En als de scheidsrechter daarvoor fluit, is hij een mierenneuker. Daarnaast pleit ik voor de oude buitenspelregel, dus als een aanvaller gelijk met de verdediger staat al terugfluiten. De rest schiet niet op. Blatter kan zo veel willen. Zo komen er proeven met twee scheidsrechters. Dat betekent dus ook twee karakters. Zie je het voor je? Eentje die streng is opgevoed en overal voor fluit, samen met de flamboyante Derks.”

    • Orkun Akinci