Tilburgers op dreef

Morgen valt de beslissing in de Meesterklasse paren. De strijd wordt gestreden over twee weekends. Na het eerste staan Carel Berendregt en Bert Paping bovenaan. Zouden de Tilburgers, na een tweede en een derde plaats bij eerdere gelegenheden, dit jaar hun eerste landstitel gaan behalen? Ze zullen in ieder geval moeten afrekenen met de runners up van dit moment, Anton Maas en Bep Vriend.

Het Amstelveense (echt)paar kijkt weliswaar tegen een achterstand aan van bijna twee procent, maar staat erom bekend altijd te strijden om de bovenste plaats als het er werkelijk toe doet. Een goed spel van Berendregt-Paping, zonder dat de tegenpartij er ook maar iets aan kon doen, was dit:

West gever Noord OW kw. Schoppen 95 Harten V8 Ruiten B98 Klaver V108642 West Oost Schoppen A1032 Schoppen HV8 Harten B1065 Harten H943 Ruiten H3 Ruiten A1052 Klaver H53 Klaver B7 Zuid Schoppen B764 Harten A72 Ruiten V764 Klaver A9

West Noord Oost Zuid

Berendregt Paping

1Harten pas 2Ruiten pas

2SA pas 4Harten pas

pas pas

Carel Berendregt achtte zijn hand ondanks de elf punten een opening waard. Bert Paping vond zijn kaart te sterk om het meteen af te maken op 4Harten en besloot dat eindcontract te bereiken via een ommetje. Tegen 4Harten startte noord met een kleine klaver voor het aas van zuid die de kleur doorspeelde voor de heer van west. Deze speelde harten voor de negen en het aas. Zuid die lastig naspel had, koos voor schoppen. Berendregt die niet wist waar SchoppenB zat legde klein zijn hand, noords negen forceerde de heer van oost. De leider stak met RuitenH over naar zijn hand en speelde HartenB voor de vrouw en de heer. Met Harten10 werd de laatste troef van NZ op gehaald (noord klaveren weg). Berendregt wilde dolgraag elf slagen maken (de rest dus) en moest nog van twee zwarte verliezers af uit zijn hand. Deze konden getroefd worden in dummy, maar er lag nog maar één troef. Natuurlijk kon hij oversteken naar tafel en op SchoppenB snijden. Alvorens die kans te benutten, troefde Berendregt eerst zijn derde klaveren af in de dummy. Op dat moment al zat zuid in dwang. Hij moest zijn vierkaart schoppen vasthouden en liet dus maar een ruiten varen. De rest was kinderspel voor Berendregt. Hij speelde RuitenH, RuitenA en ruiten getroefd in zijn hand, stak met SchoppenV over en gooide op de vierde, inmiddels vrije ruiten zijn schoppenverliezer af. Elf slagen in harten leverde OW een score op van 80 procent, terwijl tien slagen 'slechts' 60 procent had opgeleverd. De helft van het veld miste deze manche. Verklaring? West begon op die tafels met pas.

Sinds jaar en dag organiseert het vakblad IMP een competitie voor het best gespeelde af- en tegenspel. Tijdens het eerste weekend van de parenstrijd stelde een andere Tilburger, Bart Nab, zich serieus kandidaat voor de Meerstaete Consultants Competitie zoals de race om de schoonheidsprijs officieel heet. Door het spelen van een briljante kaart verzekerde hij zich als enige in het veld van zijn contract. Het gebeurde op dit spel:

West gever Noord Allen kw. Schoppen 1072 Harten H10962 Ruiten B7 Klaver H96 West Oost Schoppen HV Schoppen A9853 Harten A754 Harten VB3 Ruiten V1086 Ruiten H32 Klaver A73 Klaver 102 Zuid Schoppen B64 Harten 8 Ruiten A954 Klaver VB854

Alle westspelers zaten in 3SA, waartegen noord met een kleine harten startte voor de vrouw van dummy. De leiders realiseerden zich goed dat de schoppen vijf slagen moesten opleveren, dus begonnen ze allemaal met SchoppenH-V te incasseren. De meeste leiders probeerden via het spelen van een kleine harten de dummy te bereiken. Noord verijdelde dat door met HartenH op te stappen. Alle zuidspelers bleken op dit moment in staat een aanmoedigend signaal voor klaveren af te geven, waarna noord naar die kleur switchte en de leider niet verder dan acht slagen kwam.

Ook Bart Nab deblokkeerde eerst de schoppen, maar speelde vervolgens een geniale RuitenV! Neemt zuid deze kaart, dan is RuitenH een entree voor de schoppen van tafel. In de praktijk dook zuid, maar nu pareerde Nab door een kleine harten te spelen. Hij maakte zijn contract tenslotte, omdat RuitenV de negende slag was.

Tot slot mag ik u met plezier wijzen op de Forbo-Krommenie Nations Cup en het Forbo-Krommenie International Teams tournament die van 21 tot en met 23 februari in het Scheveningse Kurhaus Hotel worden gehouden.

Een blik op het deelnemersveld leert dat met een gerust hart gesproken kan worden van het sterkste viertallentoernooi ter wereld. Voor het publiek aantrekkelijk zijn de wedstrijden om de Nations Cup op vrijdag- en zaterdagavond die op het demonstratiescherm live worden verslagen door de fameuze Zia Mahmood. Slechts een van al de wereldsterren wil ik hier noemen, Bob Hamman, de man met de meeste meesterpunten ter wereld. Hamman speelt voor wereldkampioen Amerika. Desalniettemin is de toegang in het Kurhaus gratis.

    • Jan van Cleeff