Renault: meer verlies over 1996

PARIJS, 15 FEBR. Het Franse auto-concern Renault heeft er gisteren voor gewaarschuwd dat de verliezen over het vorig jaar beduidend hoger zullen uitvallen dan waarnemers tot nu toe verwachtten. De waarde van het aandeel Renault verloor gisteren tegen het middaguur al vier procent.

Renault verwacht voor het eerst in tien jaar verlies te zullen maken bij zowel de verkoop van personenauto's als vrachtwagens. Ook de aandelen PSA, producent van Peugeot en Citroën zakten meer dan drie procent in waarde. De auto-verkoop zakte in januari met ruim 34 procent. De voorafgaande twee jaar is van regeringswege de aanschaf van auto's sterk gepropageerd. De daarbij behorende financiële premie is in de herfst afgeschaft. Tot nu toe hebben analisten berekend dat Renault een verlies heeft geleden tussen 1,3 en 1,6 miljard francs, tussen 400 en 550 miljoen gulden. Die verliezen zijn vooral veroorzaakt door steeds geringer wordende winstmarges als gevolg van een moordende concurrentie.