Reddingsplan voor Antilliaanse Luchtvaart Maatschappij

De Antilliaanse regering heeft het parlement een reddingsplan gepresenteerd voor de ALM, de Antilliaanse Luchtvaart Maatschappij. Het plan voorziet in het ontslag van 118 werknemers. Er werken nu 979 mensen.

Het plan is nodig vanwege de grote financiële problemen bij de luchtvaartmaatschappij. De regering is de grootste aandeelhouder van de ALM. “Afslanken is onvermijdelijk, nu de verliezen met de dag oplopen”, zei premier Miguel Pourier. De regering heeft besloten de huidige routes te handhaven. “Dat is te verkiezen boven een maatschappij die alleen maar tussen de Antilliaanse eilanden diensten onderhoudt.” De inter-eilandelijke diensten leveren overigens jaarlijks verliezen op.

De uitvoering van het reddingsplan kost 25 miljoen gulden. Het grootste deel hiervan is bestemd voor de wachtgeldregeling voor de afvloeiende werknemers. Het is nog niet duidelijk waar dit geld vandaan moet komen. Sedert de oprichting in 1965 hebben opeenvolgende regeringen de ALM volgepropt met werknemers, meestal ongekwalificeerd personeel.

ALM heeft nu een schuld van 179 miljoen gulden. “De aflossing van deze schulden en de rente zijn een enorme last voor de ALM”, zei Pourier.

Als het reddingsplan niet wordt uitgevoerd, zal de regering de komende vier jaar meer dan vijftig miljoen gulden in de ALM moeten stoppen. “De afslanking kan al het volgend jaar leiden tot een positief financieel resultaat”, zei Pourier.