Postma steviger op kop na verbluffende 1.500 m

NAGANO, 15 FEBR. Ids Postma wordt vrijwel zeker de nieuwe wereldkampioen allroundschaatsen. De Europees kampioen won vannacht in een verbluffend snelle tijd van 1.51,78 minuut de 1.500 meter bij de WK allround in Nagano, een verbetering van zijn persoonlijk record. Met zijn eerste overwinning op een van de vier afstanden die dit weekeinde worden gereden, verstevigde Postma zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Postma begint morgen aan de 10.000 meter met een voorsprong van 10,8 seconden op de Japanner Shirahata, de man die hij vannacht in een rechtstreeks duel versloeg. “Dat moet genoeg zijn”, aldus Postma, “maar je weet het niet. Aan de andere kant is Shirahata op de tien kilometer geen Rintje Ritsma. Ik denk dat ik op die afstand niet veel minder ben dan Shirahata.”

Ook bondscoach Henk Gemser heeft “behoorlijk” vertrouwen in de slotrit die morgen in Nagano wordt gereden. “Het is schitterend dat Ids hier op de 1.500 meter weer een voorsprong opbouwt als reserve voor de tien kilometer. Laat de dag van morgen maar komen.”

Regerend wereldkampioen Rintje Ritsma kon alvast wennen aan het idee dat hij vrijwel zeker na twee jaar zijn wereldtitel kwijtraakt. “Dat zit er wel in ja. Ik rijd hier een middelmatig toernooi, net als bij het EK.” Ook hij ziet Postma wereldkampioen worden, “tenminste, als hij normaal op zijn schaatsen blijft rijden.” Ritsma maakt wel de kanttekening dat het op een kampioenschap mogelijk is om een gat van ruim tien seconden dicht te rijden.

De Japanner Hiroyuki Noake, wereldrecordhouder op de 1.500 meter met een tijd van 1.50,61 minuut, verloor vannacht zijn duel met KC Boutiette. De 26-jarige Amerikaan, die na een carrière op skeelers pas aan zijn derde schaatsseizoen bezig is, maakt in Nagano een ijzersterke indruk. Na drie afstanden bezet hij de derde plaats, op 15,46 seconden van Postma.

Postma, vannacht gadegeslagen door de Nederlandse ambassadeur in Japan mét oranje Unox-muts op, beschouwde de 1.500 meter als een sleutelafstand. “Na twee afstanden waren de verschillen met Shirahata, Boutiette, Ritsma en Noake niet zo groot. Ik moest snel gaan en ben blij dat het vandaag, op fantastisch ijs, zo goed is gegaan.” In januari was Postma op het Europees kampioenschap in Heerenveen winnaar op de 1.500 meter, voor Ritsma en Zandstra. Na bijna drie jaar verbeterde Bart Veldkamp zijn persoonlijk record op de 1.500 meter (1.54,57).

Regerend wereldkampioene Gunda Niemann was vannacht de sterkste op de 1.500 meter in Nagano en verstevigde daarmee de basis die ze gisteren op de 500 meter had gelegd voor haar zesde wereldtitel. De Duitse had na twee afstanden al een vrijwel onoverbrugbare kloof gecreëerd met de rest van het deelnemersveld.

Niemann haalde met haar tijd van 2.00,51 minuut meer dan een seconde van haar persoonlijk record af, mede dankzij de klapschaats. Niemann kwam een stuk dichter in de buurt van Karin Kania, de Oostduitse die als enige vrouw ter wereld ooit de 1.500 meter onder de twee minuten aflegde, in 1.59,30 minuut. Zij deed dat in 1986 op de baan van Medeo in Kazachstan. Niemann verdrong Yvonne van Gennip van de tweede plaats op de ranglijst aller tijden op de anderhalve kilometer.

Na een seizoen waarin ze tot nu toe in vrijwel alle wedstrijden haar meerdere moest erkennen in Tonny de Jong, is Niemann terug waar ze zich het beste thuisvoelt: aan de absolute schaatstop. Na de 500 meter die gisteren werd gereden en waarbij Niemann tweede eindigde achter Annamarie Thomas, had Tonny de Jong al zo'n voorgevoel dat de huidige wereldkampioene in Nagano op de 1.500 meter wel eens “de sterren van de hemel zou kunnen rijden”. De ommekeer na een matige seizoensstart kwam voor Niemann eind vorige maand bij wereldcupwedstrijden in Davos, toen ze voor het eerst op klapschaatsen reed en zowel de 1.500 als de 3.000 meter won.

De enige Nederlandse schaatsster die op de 1.500 meter een beetje bij de wereldkampioene in de buurt kon komen, was Annamarie Thomas, die achter het Duitse trio Niemann, Anni Friesinger en stayer Claudia Pechstein als vierde eindigde. Op gewone schaatsen reed Thomas vannacht zeer snel. Met haar 2.02,79 minuut was ze bijna anderhalve seconde sneller dan een jaar geleden in het Vikingschip in Hamar, waar ze wereldkampioene op de anderhalve kilometer werd, net als op de 1.000 meter. De 1.500 meter geldt als Thomas' favoriete afstand. Thomas zei na afloop van de 1.500 meter dat ze was geschrokken van haar snelle opening. “Ik dacht, ik moet inhouden, het gaat veel te hard. Maar het liep lekker. Thomas was ervan overtuigd dat ze de afstand op klapschaatsen zou hebben gewonnen. “De klapschaats maakt gewoon het verschil. Volgend seizoen ga ik echt op die dingen rijden.”

    • Ward op den Brouw