Oorlogshitser Rwanda krijgt de doodstraf

KIGALI, 15 FEBR. Een rechtbank in Kigali, de hoofdstad van Rwanda, heeft gisteren een hoge politucus veroordeeld tot de doodstraf wegens betrokkenheid bij de genocide van 1994. Volgens de rechter heeft Froduald Karamira, zelf een Tutsi, leiding gegeven aan de massale moordpartijen op Tutsi's en gematigde Hutu's.

“Hij heeft oorlogsmisdaden op zijn geweten. Hij leidde de Interahamwe (de Hutu-doodseskaders), en doodde zelfs zijn eigen buren”, aldus rechter Jariel Rutaremara in een toelichting op het vonnis. De veroordeelde gaat tegen het vonnis in beroep.

Karamira was vice-voorzitter van de extremistische MDR-partij. Hij is beschuldigd van het leiden van de Interahamwe-milities die aanvallen uitvoerden op bewoners van de hoofdstad Kigali. Ook zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor de oproep op het radiostation van de 'Duizend Heuvels' om zoveel mogelijk Tutsi's te vermoorden. (Reuter)