Nazi-goud (1)

De bijdrage van Gerard Aalders met betrekking tot de houding van Zweden in de Tweede Wereldoorlog (Z 8 februari) behoeft enige aanvulling.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat:

Zweden niet, zoals Zwitserland, de grenzen gesloten heeft voor diegenen die aan de Nazi's zijn ontkomen;

Het luchtruim niet gesloten bleef voor Geallieerde vliegtuigen.

Ik heb twee broers gehad die - de één via Noorwegen, de ander rechtstreeks - tijdens de zwartste periode van de bezetting naar Zweden gegaan zijn, daar zeer goed zijn opgevangen door de Nederlandse ambassade met hulp van Zweden en daarna als Engelandvaarders met Amerikaanse bommenwerpers van Stockholm naar Engeland zijn overgevlogen.

Deze vliegtuigen waren bemand door personeel in burgerkleding, hadden geen kentekens, zij vervoerden regelmatig hele groepen van deze mensen uit alle bezette gebieden, die allen aan oorlogshandelingen tegen Duitsland zouden gaan deelnemen. Mijn oudste broer o.a. op de konvooischepen naar Moermansk, de jongste als opvarende van een onderzeeboot van de Koninklijke Marine.

    • Mr. J.G. van Mameren