Opinie

    • Youp van ’t Hek

Majesteit

Bij ons thuis is het nu al zover dat we onze kinderen rechtstreeks dreigen met: “Als jij je bord niet leeg eet dan ga jij naar een pleeggezin in Hoofddorp!” Ze schrokken hun avondmaaltje dan in drie happen naar binnen.

Hoe kan het nou toch dat een diersoort zo ver gaat dat hij zijn eigen nakomelingen vermoordt? Het schijnt zelfs besmettelijk te zijn. Een soort varkenspest. Gekke-mensenziekte. Ik denk dat ik het weet. Het komt door hetgeen wij eten!

U heeft donderdagavond NOVA niet gezien. U lag in Lech. Ik wel. Daarin zat een reportage over een varkensfokkerij. Echt verschrikkelijk. Een concentratiekamp. Niks meer. Niks minder. Op geen enkele manier te verdedigen. Natuurlijk deed de beul/eigenaar dat wel. De mensen willen nou eenmaal niet meer geld voor het lapje vlees betalen, en: Als wij het niet doen dan doen ze het in het buitenland. Enzovoort. U kent de motieven. Alleen vergat de NOVA-meneer de vraag te stellen: “Waarom wilt u eigenlijk met martelen uw geld verdienen?”

Elke zeug wil uit naastenliefde haar biggetjes vermoorden. De varkensfokker weet dat en de zeug ligt dan ook in een soort beugel tegen de grond gedrukt, zodat ze dat niet kan doen. Haar kinderen kunnen zo ook gemakkelijker bij haar drinken. Om het uur wordt ze waarschijnlijk gedraaid.

Neem één ding van mij aan: de dieren die getroffen worden door de varkenspest zijn mazzelkonten. U zal het als Beschermvrouwe van de Dierenbescherming hartgrondig met me eens zijn. Een verder lijden wordt die arme beesten bespaard.

Het is trouwens niet alleen met varkens zo droef gesteld. Heeft U wel eens incognito (zonder hoedje) een kuikenmesterij bezocht of een legbatterij? Denkt U wel eens na over de behuizing van een kistkalf? De Tweede Kamer discussieert af en toe over centimeters. Hoeveel kuikens mogen er op een vierkante meter? Weet U wat die beesten eten? Weet U dat er allerlei antibiotica door hun voedsel gaan en dat alle farmaceuten weten hoe gevaarlijk dat op den duur voor de volksgezondheid is? Bolkestein zal de vragen niet stellen. MSD levert namelijk heel veel van die rommel en Bolk....... Ik leg U de ondergang van onze eigen democratie niet uit. U weet hoe ver we zijn.

Als Uw zoon nou eens een humane daad wil verrichten, dan sluipt hij op een nacht zo'n kamp binnen en geeft hij alle beesten een verlossend nekschot. Jaagt hij eindelijk nuttig.

Soms zie je koeien in de wei staan en dat lijkt nog enigszins romantisch, maar ook dat is gelogen. De beesten krijgen nog maar een beetje gras. Het merendeel is droogvoer. Brokken droogvoer. Als ik boer was noemde ik mijn koe Corrie. Dan kon ik elke ochtend roepen: “Corrie! Brokken!”

En U denkt dat het vreten van al die rotzooi geen invloed op ons heeft? Vergeet het. Heel langzaam worden we met zijn allen stapelkrankzinnig. En U vraagt zich af waarom er geen intellectuele elite opstaat en heftig protesteert? Leg ik ook uit: een van de symptomen van de gekte is lamlendigheid. De collectieve suïcide interesseert ons niet. We willen alleen geen pijn lijden. We willen verdoofd tenonder. De intellectuele elite discussieert bij Sonja over papavers in de aderen en coke in de neuzen. Als we de werkelijkheid maar niet hoeven mee te maken.

En daarom zeg ik nooit tegen mijn kinderen: “Eet je bord leeg.” Integendeel. Bij ons wordt gegeten onder het motto: Wat je niet opkunt laat je maar lekker staan. Dan blijven ze een stuk gezonder. Voor je het weet worden het gekken die later hun kinderen om welke wanhoop of verdriet dan ook afmaken. En dat wil ik niet. Majesteit: U heeft een moordland.

YOUP VAN 'T HEK

PS. Kluivert weg. Bogarde mee. Overmars misschien. Zullen wij voor de zekerheid allebei een De Boertje leasen?

    • Youp van ’t Hek