KRAAKBEENVIS

Onder de kop 'Heel de vis' schreef Casper Schuuring een interessant stuk over aangepaste technologie in Indonesië (W&O, 1 februari). Hierbij wordt een natuurlijke hulpbron, zeevoedsel, vollediger gebruikt doordat ook de huid van het gevangen dier, de pijlstaartrog, wordt verwerkt tot lederwaren.

Schuuring duidt het desbetreffende dier zonder vertaling aan als 'stingray' en deelt hem in onder de platvissen. De rog is echter een kraakbeenvis, evenals de haai, en is gekenmerkt door een stevige van beenachtige uitsteekseltjes voorziene huid (bij de haai ruwer dan bij de rog). Voorbeelden van platvissen zijn schol en tong. Zij zijn beenvissen en vertonen een asymmetrische bouw, in tegenstelling tot de eveneens platte roggen. De huid van platvissen lijkt mij niet erg geschikt voor leerproductie.

    • A.G. Rauws